Woda z cytryną – dlaczego powinniście zacząć ją pić już dziś?

woda z cytryną

Woda z cytryną (w szczególności ta pita rano, na czczo) to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy borykają się z nadwagą, brakiem energii, obniżoną odpornością, bólami głowy oraz problemami trawiennymi.

Pierwsze efekty picia wody z cytryną można zaobserwować już po około 2 tygodniach. W czym tkwi fenomen tego napoju?

Właściwości wody z cytryną

Tak woda, jak i cytryna skutecznie oczyszczają organizm. Napój przygotowany na ich bazie skutecznie wspomoże usuwanie toksyn nagromadzonych w organizmie w nocy i wspomoże pracę układu pokarmowego, a dzięki zawartości elektrolitów – doda nam energii. Zarówno woda, jak i cytryna pozwalają również zachować zasadowe pH płynów wewnątrzustrojowych, co jest związane z ich właściwościami odkwaszającymi.

Cytryna zawiera mało kalorii i jest bogata w witaminy A, B1, B6, C, magnez, potas, sód, wapń, żelazo, flawony oraz polifenole. Składniki mineralne należące do elektrolitów odpowiadają za nawodnienie całego organizmu. Jest to możliwe dzięki temu, że elektrolity są swoistymi nośnikami wody i dostarczają lub zabierają wodę z każdej komórki ciała.

Prozdrowotne działanie wody z cytryną

  • pobudza metabolizm,
  • uzupełnia elektrolity,
  • dodaje energii,
  • wspomaga trawienie – związane jest to z faktem, iż sok z cytryny oddziałuje na wydzielanie żółci, co powoduje szybsze emulgowanie i trawienie tłuszczu. Woda z koli wspomaga przemieszczanie się pożywienia w jelitach,
  • pomaga w hamowaniu apetytu, jako że powoduje uczucie sytości,
  • uczestnicząc w syntezie kolagenu, w pośredni sposób wpływa na jędrność i elastyczność skóry,
  • gwarantuje ochronę przed infekcjami.

Wodą z cytryną idealnie sprawdzi się u osób borykających się z dolegliwościami takimi, jak:

  • osteoporoza,
  • dna moczanowa,
  • anemia,
  • kamienie nerkowe,
  • choroby wątroby.

Woda z cytryną – jak przygotować?

Do przygotowania napoju możemy posłużyć się zimną lub letnią wodą, nigdy wrzątkiem – spowoduje to utratę większości cennych składników w niej zawartych. Idealna dawka cytryny to około pół owocu – pokryje to 25% zapotrzebowania na kwas askorbinowy.