ZAWSZE ODCEDZASZ MAKARON PRZEZ DURSZLAK? PRZECZYTAJ TO, A JUŻ NIGDY TEGO NIE ZROBISZ!

Makaron bywa częstym gościem na naszym stole – i zawsze postępowałam z nim tak samo: zaraz po jego ugotowaniu przelewałam całą zawartość garnka do durszlaka, opłukiwałam makaron zimną wodą, a gdy woda ściekła, nakładam go na talerze i polewałam sosem. Nigdy już tak nie zrobię!

Poniżej prezentuję wam oryginalny sposób na przygotowanie włoskiego makaronu w jego najlepszym wydaniu. I nie jest to wcale skomplikowane! Wystarczy tylko, że przestaniemy powtarzać nieprawidłową technikę przygotowywania makaronu.

Szef kuchni Andrew Carmellini wie, jak wydobyć z makaronu wszystko to, co najlepsze. Twierdzi on, że odcedzanie makaronu na durszlaku i wylewanie wody z gotowania do zlewu jest niemądre. Według niego woda po gotowaniu makaronu przez dodatek skrobi może być wykorzystana, by jeszcze bardziej wzbogacić jego smak. Niemądre jest również opłukiwanie makaronu wodą, ponieważ tracimy wtedy część z jego smaku i aromatu. Trzecim według niego powszechnym błędem jest dodanie sosu dopiero, gdy makaron jest już na talerzu. W ten sposób makaron sklei się, przez co danie straci na estetyce.

Co zatem powinnyśmy zrobić?

  1. Wyłówmy makaron i wrzućmy go prosto do sosu. Podsmażmy razem i pozwólmy, aby wszystko dusiło się razem na wolnym ogniu przez minutę, w ten sposób makaron przejdzie smakiem sosu.
  2. Następnie weźmy chochlę i nalejmy trochę wody po makaronie do garnka z sosem, aby nadać makaronowi jeszcze lepszego smaku.
  3. Na koniec, dodajmy trochę masła i oliwy z oliwek oraz startego sera. Teraz nasz makaron będzie kremowy i pyszny.
  4. Dodajmy dowolne przyprawy oraz zioła i już możemy podawać! Właśnie przygotowałyśmy makaron w prawdziwym włoskim stylu! Pychota!

Pełny instruktaż znajdziesz tutaj: