Mięso mielone w cebuli… Efekt zaskakuje!

kulki mielone w cebuli

Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga od nas specjalnego kucharskiego talentu. Mięso mielone w cebuli można z powodzeniem przyrządzić na grillu lub w piekarniku, a wygląda naprawdę apetycznie!

Składniki:

2 cebule
0,5 kg mięso mielone (np. wołowina)
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki posiekanych pieczarek
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka pikantnego ketchupu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1/4 szklanki bułki tartej
1 opakowanie boczku (najlepiej w plastrach)
1 butelka sosu barbecue

Sposób przygotowania:

1. Nastawiamy piekarnik na 220°C

2. Obieramy cebulę z łupin i wyodrębniamy jak największe płaty cebuli. Pozostały środek cebuli siekamy w kostkę, którą wykorzystamy w następnym kroku.

3. W misce mieszamy mięso mielone, posiekaną cebulę, pieczarki i pietruszkę oraz brązowy cukier, przyprawy i bułkę tartą.

kulki mielone w cebuli

4. Z gotowej mieszanki formujemy kule i obkładamy je 2 płatami cebuli.

kulki mielone w cebuli

5. Cebulowe kule owijamy boczkiem (ok. 3 plasterki na kulę). Boczek zabezpieczamy wykałaczkami, aby całość dobrze się trzymała podczas pieczenia.

kulki mielone w cebuli

6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220°C) na około 40 minut lub kładziemy na grilla.

kulki mielone w cebuli

7. Pod koniec pieczenia smarujemy klopsy sosem BBQ i po kolejnych 5 minutach wyciągamy z piekarnika.

kulki mielone w cebuli

8. Mięsne kule są już gotowe! Czy nie wyglądają pysznie? Uwierzcie, że smakują jeszcze lepiej!

kulki mielone w cebuli