Jak zrobić pierogi ze szpinakiem?

Jak zrobić pierogi ze szpinakiem?

Pierogi ze szpinakiem stanowią świetną alternatywę dla ich ruskiej lub mięsnej wersji.

Jak zrobić smakowite pierogi ze szpinakiem, które zachwycą Twoich domowników i gości? Przepis – poniżej.

Przepis na pierogi ze szpinakiem

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki,
  • szczypta soli,
  • gorąca woda.

Składniki na farsz:

  • 40 dag liści szpinaku,
  • 25 dag sera ricotta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Mąkę przesiewamy do miski; dodajemy sól, a następnie stopniowo gorącą wodę. Zagniatamy ciasto i odkładamy je na 15 minut do miski oprószonej wodą; przykrywamy ściereczką. Szpinak siekamy i wrzucamy na patelnię razem z rozgniecionym czosnkiem. Gdy odparuje z niego woda, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Studzimy, dodajemy ricottę i mieszamy. Cienko rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy z niego kółka, nakładamy łyżeczkę nadzienia i lepimy pierogi. Gotujemy je we wrzącej wodzie. Podajemy z roztopionym masłem.