Spis treści
Siemię lniane ma postać niepozornych, brązowych ziarenek, które mają cały szereg właściwości zdrowotnych.
Siemię lniane – Regularne jego spożywanie zaleca się osobom borykającym się z chorobami układu pokarmowego, nadwagą oraz problemami z włosami. Stosuje się je także w profilaktyce raka piersi.
Właściwości siemienia lnianego
W składzie siemienia lnianego znaleźć można między innymi witaminy z grupy B, witaminę E, cynk, magnez, wapń, żelazo, miedź, potas, błonnik oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Siemię lniane w korzystny sposób wpływa na pracę układu pokarmowego – reguluje procesy trawienne, pomagając w zaparciach i hamując biegunki. Ich stosowanie jest również zalecane w przypadku wrzodów żołądka, zgagi i wysokiego poziomu złego cholesterolu.
Wywar z nasion lnu może się także okazać pomocny podczas przeziębień – ułatwia odkrztuszanie i działa osłonowo na gardło, zapobiegając jego podrażnieniu.
To jednak nie koniec właściwości zdrowotnych siemienia lnianego – pomaga ono walczyć zapalenia stawów i zmniejsza dokuczliwość objawów artretyzmu.
Wpływ siemienia lnianego na urodę
Regularne przyjmowanie siemienia lnianego skutecznie poprawia kondycję paznokci i wygląd włosów (wystarczy, że nałożymy na nie specjalną maseczkę z podgotowanych ziaren lnu; możemy je także dodawać do posiłków).
Jak jeść siemię lniane?
Siemię lniane jest dostępne w sklepach w formie całych ziaren lub w postaci mielonej – po zmieleniu jego składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez organizm. Aby nie stracić cennych właściwości, len najlepiej mielić tuż przed spożyciem. W takiej postaci zalewamy je przegotowaną wodą, czekamy aż napęcznieje i wypijamy. W formie surowej sprawdzi się ono natomiast jako dodatek do koktajli, owsianek, sałatek, ciast czy pieczywa. Zalecana dzienna dawka siemienia lnianego waha się od 10 do 50 gram.