Kwas foliowy w ciąży – dlaczego jest taki ważny?

jakie właściwości ma kwas foliowy w ciąży?

Kwas foliowy w ciąży (w szczególności przez pierwsze jej 3 miesiące) odgrywa szczególną rolę jeśli chodzi o prawidłowy rozwój płodu. Niestety, nasz organizm nie jest w stanie go samodzielnie wyprodukować, w związku z czym należy ją dostarczać razem z pożywieniem lub stosowną suplementacją.

Warto zdawać sobie sprawę z faktu, że zapotrzebowanie na kwas foliowy w ciąży jest znacznie większe niż na pozostałych etapach życia. Co warto wiedzieć na ten temat?

Kwas foliowy w ciąży a rozwój płodu

Kwas foliowy znajdziemy w produktach spożywczych takich, jak banany, pomarańcze, szpinak, soczewica, fasola, natka pietruszki, awokado, brukselka, szparagi, wątróbka, ryż, żółtka jaj, sery czy orzeszki ziemne. Niestety, nawet jedząc wszystkie te produkty, nie możemy mieć pewności, że dostarczyłyśmy naszemu organizmowi odpowiedniej ilości witaminy B9. Niedobór kwasu foliowego może się przyczyniać do szeregu ciężkich wad wrodzonych układu nerwowego dziecka takich, jak przepuklina oponowo – mózgowa czy bezmózgowie. Formowanie mózgu kończy się około 7 tygodnia płodu, czyli wówczas, kiedy większość kobiet nie jest jeszcze świadoma swojej ciąży. Jeżeli planujemy powiększenie rodziny, powinnyśmy jak najszybciej zacząć przyjmować stosowną dawkę witaminy B9.

Dlaczego warto przyjmować kwas foliowy?

  • reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek,
  • zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u płodu,
  • reguluje wzrost oraz funkcjonowanie komórek,
  • usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • chroni organizm przed nowotworami,
  • pobudza powstawanie czerwonych krwinek,
  • zapobiega depresji,
  • w pozytywny sposób wpływa na wzrost i wagę noworodków.

Dawkowanie kwasu foliowego

Osoby planujące zajść w ciążę powinny przyjmować 0,4 mg kwasu foliowego dziennie. W przypadku kobiet ciężarnych dawka ta wynosi od 0,4 mg do 1 mg. Nie ma możliwości przedawkowania witaminy B9, jako że jest ona wydalana wraz z moczem.