Niedobór magnezu i wszystko co o nim powinniście wiedzieć

Jakie są najlepsze źródła magnezu?

Magnez to jeden z siedmiu podstawowych makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Powinny być one spożywane w ilości na poziomie minimum 100 g dziennie. Jednak czym grozi niedobór magnezu?

Dzięki temu jesteśmy w stanie zapobiec szeregu problemu z kośćmi, układem sercowo – naczyniowym czy kośćmi. Jakie role magnez odgrywa w naszym ciele i czym grozi niedobór magnezu?

Zdrowie kości

Magnez pomaga przyswajać wapń w kościach i odgrywa kluczową rolę w aktywacji witaminy D w nerkach. Optymalne spożycie magnezu przekłada się na większą gęstość kości, lepszą formację kryształków kostnych oraz mniejsze ryzyko osteoporozy u kobiet po menopauzie.

Absorpcja wapnia

Magnez oraz wapń są niezwykle ważne dla utrzymania zdrowych kości i zapobiegania osteoporozie. Brak pierwszego z nich może zwiększać ryzyko zwapnienia tętnic i chorób sercowo – naczyniowych. Przyjmując suplementy wapnia musimy jednocześnie przyjmować magnez – jedynie wówczas będziemy mieć pewność, że są one odpowiednio metabolizowane.

Zdrowe serce

Magnez jest niezbędny do utrzymania zdrowia mięśni, w tym serca oraz do przekazywania sygnałów elektrycznych w ciele. Odpowiednie spożycie magnezu wiąże się z mniejszym ryzykiem pojawienia się miażdżycy tętnic i nadciśnienia tętniczego oraz nagromadzenia tłuszczu w ściankach tętnic.

Cukrzyca

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w metabolizmie węglowodanów oraz glukozy. Na każdy 100% wzrost spożycia magnezu, do pewnego stopnia ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 zmniejsza się o około 15%.

Zespół napięcia przedmiesiączkowego

Zagwarantowanie odpowiedniego spożycia magnezu, w szczególności w połączeniu z witaminą B6, może pomóc załagodzić przykre objawy zespołu napięcia miesiączkowego takie, jak tkliwość piersi, obrzęk nóg czy wzdęcia.

Niedobór magnezu – Objawy

  • utrata apetytu,
  • nudności,
  • wymioty,
  • uczucie zmęczenia,
  • skurcze mięśni,
  • zmiany rytu serca,
  • drętwienie i mrowienie kończyn.

Najlepsze źródła magnezu

  • prażone na sucho ziarno słonecznika,
  • nasiona sezamu,
  • suszone migdały,
  • orzechy nerkowca,
  • płatki zbożowe,
  • masło orzechowe,
  • czerwona fasola,
  • gotowany szpinak,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • mleko,
  • banany.