Hipoglikemia – Czy może być groźna?

Czym jest hipoglikemia?

Hipoglikemia (niedocukrzenie) jest to stan, z jakim mamy do czynienia wówczas, kiedy stężenie glukozy we krwi spadnie poniżej 60 mg% (3,4 mmol/l).

Dla każdego przypadku stężenia glukozy powodujące objawy hipoglikemii określa się w sposób indywidualny i każdy z nich inaczej odczuwa niedocukrzenie.

Najczęstsze przyczyny hipoglikemii

  • błędy w odżywianiu,
  • zbyt duży wysiłek fizyczny,
  • nadmiar insuliny,
  • nieregularne zażywanie zaleconych dawek doustnych leków hipoglikemizujących,
  • spożycie alkoholu,
  • bezobjawowe infekcje.

Najpopularniejsze objawy hipoglikemii

  • uczucie głodu,
  • osłabienie,
  • pocenie się,
  • kołatanie serca,
  • ból głowy,
  • drżenie rąk,
  • niepokój,
  • zaburzenia widzenia.

Postępowanie z chorym, który jest przytomny

  • doustne podanie cukru prostego lub słodzonego napoju,
  • rozważenie podania glukagonu drogą domięśniową,
  • w celu uniknięcia ponownego wystąpienia incydentu, należy spożyć węglowodany złożone, a pomiar glikemii powtórzyć po godzinie.

Postępowanie z nieprzytomnym pacjentem

  • w przypadku śpiączki – dożylne podanie 20% roztworu glukozy lub domięśniowo glukagonu do momentu odzyskania świadomości. Następie podanie doustne węglowodanów do momentu całkowitego ustąpienia ryzyka nawrotu incydentu hipoglikemii. Zakazane jest podawanie glukagonu pacjentom leczonym preparatami doustnymi i po spożyciu alkoholu.

Garść przydatnych porad dla cukrzyka

  • regularnie badaj poziom cukru we krwi i moczu,
  • ustal, co mogło być przyczyną hipoglikemii,
  • noś ze sobą coś słodkiego,
  • noś ze sobą Kartę Cukrzyka.