Kurkuma – Jej cudowne właściwości!

Jakie właściwości ma kurkuma?

Kurkuma jest jedną z najpopularniejszych przypraw należących do rodziny imbirowatych, których unikalne właściwości są wykorzystywane zarówno w kuchni, jak i medycynie naturalnej.

Kurkuma – najcenniejszą substancją, jaka znajduje się w niej jest kurkumina – naturalny związek polifenolowy wykazujący właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Co jeszcze każdy z nas powinien wiedzieć na jej temat?

Poprawia pracę mózgu

Znajdujący się w kurkumie tumeron pomaga przyspieszyć procesy naprawcze w mózgu. Pobudza on namnażanie się komórek mózgowych, przyczyniając się do poprawy zaburzeń pamięci.

Kurkuma pomaga w problemach trawiennych

Kurkuma działa przeciwzapalnie, żółcio-pędnie i oczyszczająco na organizm, pobudzając wydzielanie enzymów trzustkowych. Dzięki właściwościom antybakteryjnym, zawarte w niej substancje pomagają zneutralizować bakterię Helicobater pylori, która odpowiada za wrzody żołądka.

Zapobiega powstawaniu nowotworów

Kurkumina wykazuje silne właściwości przeciw utleniające i przeciwzapalne, a co za tym idzie – wspomaga leczenie nowotworów takich, jak rak trzustki, płuc, prostaty, piersi, szyjki macicy, wątroby czy jamy ustnej. Uwag! Kurkuma w czystej postaci nie wchłania się w przewodzie pokarmowym, a co za tym idzie – należy łączyć ją z papryką lub czarnym pieprzem.

Przyczynia się do poprawy odporności

Kurkumina przyczynia się do wzrostu tak zwanych katelicydyn, zapobiegając równocześnie rozwojowi infekcji bakteryjnych, wirusowych oraz grzybiczych.

Posiada właściwości antyoksydacyjne

Kurkuma pozwala przyspieszyć odnowę komórek skóry i redukuje widoczność drobnych zmarszczek.

Czym jest Złote Mleko i jak je przygotować?

Złote Mleko to tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający, który pomaga podnieść odporność i zwalczyć różnego rodzaju infekcje. Jak go przygotować? Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy kurkumę podgrzewając całość przez około 6 minut, nie doprowadzając do zagotowania. Gdy mikstura nabierze konsystencji pasty, przekładamy ją do słoika i wkładamy do lodówki. Następnie, 1 łyżeczkę pasty rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka, dodajemy odrobinę czarnego pieprzu, a w razie konieczności dosładzamy odrobiną miodu.