Hipoglikemia (niedocukrzenie) jest to stan, z jakim mamy do czynienia wówczas, kiedy stężenie glukozy we krwi spadnie poniżej 60 mg% (3,4 mmol/l).
Dla każdego przypadku stężenia glukozy powodujące objawy hipoglikemii określa się w sposób indywidualny i każdy z nich inaczej odczuwa niedocukrzenie.
Najczęstsze przyczyny hipoglikemii
- błędy w odżywianiu,
- zbyt duży wysiłek fizyczny,
- nadmiar insuliny,
- nieregularne zażywanie zaleconych dawek doustnych leków hipoglikemizujących,
- spożycie alkoholu,
- bezobjawowe infekcje.
Najpopularniejsze objawy hipoglikemii
- uczucie głodu,
- osłabienie,
- pocenie się,
- kołatanie serca,
- ból głowy,
- drżenie rąk,
- niepokój,
- zaburzenia widzenia.
Postępowanie z chorym, który jest przytomny
- doustne podanie cukru prostego lub słodzonego napoju,
- rozważenie podania glukagonu drogą domięśniową,
- w celu uniknięcia ponownego wystąpienia incydentu, należy spożyć węglowodany złożone, a pomiar glikemii powtórzyć po godzinie.
Postępowanie z nieprzytomnym pacjentem
- w przypadku śpiączki – dożylne podanie 20% roztworu glukozy lub domięśniowo glukagonu do momentu odzyskania świadomości. Następie podanie doustne węglowodanów do momentu całkowitego ustąpienia ryzyka nawrotu incydentu hipoglikemii. Zakazane jest podawanie glukagonu pacjentom leczonym preparatami doustnymi i po spożyciu alkoholu.
Garść przydatnych porad dla cukrzyka
- regularnie badaj poziom cukru we krwi i moczu,
- ustal, co mogło być przyczyną hipoglikemii,
- noś ze sobą coś słodkiego,
- noś ze sobą Kartę Cukrzyka.