Dieta 1500 kcal tylko w niewielkim stopniu redukuje ilość spożywanych każdego dnia kalorii, w związku z czym bez obaw mogą stosować ją osoby młode czy aktywne fizyczne. Pozwala ona na zrzucenie około 1 kg tygodniowo.
Dieta 1500 kcal dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Znacznie rzadziej niż w przypadku innych jadłospisów mamy tu do czynienia z efektem jojo.
Dla kogo dieta 1500 kcal?
Dieta 1500 kcal nie obciąża zbytnio naszego organizmu. Stosować mogą ją zarówno ludzie otyli, jak i aktywni fizyczne. Jako że zakłada ona powolny spadek wagi, nie sprawdzi się u osób oczekujących szybkich rezultatów.
Główne zasady diety 1500 kcal
Osoby stosujące dietę 1500 kcal powinny zjadać 5 niewielkich posiłków co około 3 godziny. Śniadanie, obiad oraz kolacja powinny zawierać warzywa. Drugie śniadanie oraz podwieczorek mają natomiast za zadanie zmniejszyć głód, w związku z tym zawierać powinny jogurt, twarożek albo owoc. Kluczową rolę w diecie 1500 kcal odgrywają również produkty bogate w błonnik. Między posiłkami należy sięgać po wodę mineralną i ziołowe oraz owocowe herbaty.
Przykładowy jadłospis na diecie 1500 kcal
- Śniadanie: 3 łyżki płatków muesli z odtłuszczoną maślanką, kromka pełnoziarnistego chleba, plasterek chudej polędwicy z drobiu, rzodkiewka, niesłodzona zielona herbata.
- Drugie śniadanie – 2 jabłka, garść rodzynek, szklanka wody,
- Obiad – sałatka kalafiorowa, szklanka świeżego soku marchwiowo – jabłkowego,
- Podwieczorek – małe opakowanie odtłuszczonego kefiru, maślanka,
- Kolacja – 3 łyżki muesli z owocami, szklanka niskotłuszczowego mleka.