Peeling cukrowy z kwiatami czarnego bzu

peeling cukrowy

Właściwości lecznicze czarnego bzu znane są od wieków. Już w starożytnym Egipcie znano jego cudowne działanie i stosowano go między innymi do leczenia oparzeń. Jednak jego zastosowanie nie ogranicza się wyłącznie do celów leczniczych, ma on bowiem również wiele cennych właściwości pielęgnacyjnych. Dzisiaj pokażemy jak zrobić domowy peeling cukrowy z dodatkiem kwiatów czarnego bzu. 

Właściwości czarnego bzu

Napary z kwiatów dzikiego bzu wykazują działanie przeciwgorączkowe, napotne oraz wykrztuśnie. Relaksują i łagodzą różnego rodzaju napięcia nerwowe. Stosowane zaś zewnętrznie – działają przeciwzapalnie i łagodząco. Często wykorzystuje się je w łagodzeniu i leczeniu objawów przeziębienia, stanów zapalnych dróg oddechowych, alergii oraz nieżytów i chorób reumatycznych.

Napary i maści są także skuteczne przy leczeniu stanów zapalnych skóry, wyprysków skórnych i oparzeń. Sok z czarnego bzu ma natomiast właściwości przeczyszczające, moczopędne i oczyszczające krew. Dodatkowo naparem z kwiatów można płukać jamę ustną i gardło w czasie infekcji oraz przemywać oczy przy leczeniu zapalenia spojówek.

Jednak tak jak już było wspomniane wcześniej, wyciągi z kwiatów czarnego bzu nie tylko mogą być wykorzystywane do leczenia, ale także do pielęgnacji skóry. Jest on bardzo często dodawanym składnikiem do różnego rodzaju kremów oraz maseczek. Ze względu na jego właściwości przeciwzmarszczkowe, zmiękczające i wybielające, jest on przede wszystkim polecany dla skóry starzejącej się.

Peeling cukrowy z kwiatami czarnego bzu – przepis:

Do przygotowania peelingu, będziemy potrzebować:

  • świeże kwiaty czarnego bzu
  • cukier (najlepiej trzcinowy nierafinowany)
  • olej słonecznikowy (może być inny)

peeling cukrowy

  1. Kwiaty czarnego bzu ścinamy razem z całymi baldachami – robimy tak, ponieważ w trakcie oddzielania kwiatów od łodyg, tracą one dużo drogocennego pyłku.
  2. Następnie oddzielamy kwiatki od łodyg nad naczyniem, w którym będziemy przygotowywać peeling.
  3. Do kwiatów dodajemy cukier, a następnie olej – proporcje cukru i oleju dostosowujemy do swoich upodobań w zależności od tego czy wolimy peeling bardziej suchy, czy też wilgotny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  4. Tak przygotowany peeling możemy przechowywać poza lodówką, w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez pół roku.