Zupa z dyni Magdy Gessler

zupa z dyni Magdy Gessler

Zupa z dyni to potrawa, która sprawdzi się zarówno w roli lunchu, jak i obiadu czy kolacji. Możemy ją przygotować na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest zupa z dyni Magdy Gessler.

Zupa z dyni Magdy Gessler jest bardzo prosta w przygotowaniu, dzięki czemu z jej zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

Zupa z dyni Magdy Gessler krok po kroku

Składniki potrzebne do zrobienia tej potrawy to:

  • 1,5 kg dyni
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 garście łuskanej pestki dyni
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu białego
  • szczypta soli morskiej
  • natka pietruszki do posypania

Dynię obieramy i kroimy w kostkę, a następnie zalewamy ją mlekiem i bulionem, doprawiamy solą i gotujemy do miękkości.

Dodajemy czosnek i gotujemy jeszcze przez chwilę. Wlewamy śmietankę, doprawiamy pieprzem oraz gałką muszkatołową i miksujemy.

Zupę serwujemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.