Tarta ze szpinakiem i fetą – szybki i sprawdzony przepis

tarta ze szpinakiem przepis

Tarta ze szpinakiem to doskonały pomysł na obiad, kolację, lunch do pracy czy imprezową przekąskę. Jak ją przyrządzić?

Tarta ze szpinakiem, przygotować ją możemy na bazie ciasta kruchego lub francuskiego i połączyć z dowolnymi, ulubionymi składnikami. To bardzo smaczne, a zarazem syte danie.

Składniki na tartę ze szpinakiem i serem feta

  • 500 g szpinaku
  • 500 g ciasta francuskiego
  • 250 g sera feta
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • garść posiekanego koperku

Tarta ze szpinakiem i serem feta krok po kroku

W pierwszej kolejności, rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na niej cebulę przez około 5 minut. Następnie dodajemy szpinak i smażymy przez kolejne 5 minut. Na naczynie żaroodporne lub formę do tarty wykładamy ciasto francuskie. Szpinak z cebulą mieszamy z serem feta, jajkami oraz koperkiem i układamy na cieście francuskim. Całość przykrywamy resztą ciasta i rolujemy brzegi ciasta. Tartę pieczemy przez około 50 minut, aż do zarumienienia.