Tarta ze szpinakiem to doskonały pomysł na obiad, kolację, lunch do pracy czy imprezową przekąskę. Jak ją przyrządzić?
Tarta ze szpinakiem, przygotować ją możemy na bazie ciasta kruchego lub francuskiego i połączyć z dowolnymi, ulubionymi składnikami. To bardzo smaczne, a zarazem syte danie.
Składniki na tartę ze szpinakiem i serem feta
- 500 g szpinaku
- 500 g ciasta francuskiego
- 250 g sera feta
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- garść posiekanego koperku
Tarta ze szpinakiem i serem feta krok po kroku
W pierwszej kolejności, rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na niej cebulę przez około 5 minut. Następnie dodajemy szpinak i smażymy przez kolejne 5 minut. Na naczynie żaroodporne lub formę do tarty wykładamy ciasto francuskie. Szpinak z cebulą mieszamy z serem feta, jajkami oraz koperkiem i układamy na cieście francuskim. Całość przykrywamy resztą ciasta i rolujemy brzegi ciasta. Tartę pieczemy przez około 50 minut, aż do zarumienienia.