Aronia to owoc będący istną bombą witaminową. Ze względu na swój charakterystyczny, cierpki smak, rzadko jada się ją solo. Znacznie częściej przyrządza się różnego rodzaju przysmaki na jej bazie – czy to dżemy czy soki czy domowe alkohole. Jakie właściwości ma nalewka z aronii?
Aronia jest prawdopodobnie najzdrowszym owocem jagodowym na świecie. W jej składzie znajdziemy między innymi witaminy B2, B6, C, E, P oraz PP minerały takie, jak miedź, bor czy jod, anty-cyjany oraz polifenole – związki organiczne redukujące prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworów. Jakie właściwości ma ten owoc i jak robi się nalewkę z aronii?
Właściwości aronii
- łagodzi stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych
- działa odżywczo i antytoksycznie
- zawarte w niej antocyjany opóźniają procesy starzenia komórek, poprawiają gospodarkę tłuszczową i uodparniają skórę na szkodliwe działanie promieni UV
- znajdująca się w aronii katechina wspomaga przemianę materii
- poprawia pamięć i procesy uczenia się
- spowalnia tempo absorpcji glukozy, przez co jest zalecana diabetykom
- reguluje nadciśnienie tętnicze
- zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu na tkankach tętnic
- chroni przed zawałami serca
Czym jest aroniówka?
Nalewka z aronii jest często nazywana aroniówką. Jest ona nie tylko smaczna, lecz także zdrowa – doskonale sprawdzi się u osób z chorobami układu krwionośnego, jako że pobudza krążenie i działa hamująco na zmiany miażdżycowe. Przygotowany z surowej aronii trunek dłużej zachowuje swoje cenne właściwości niż przetworzone odpowiedniki takie, jak soki czy konfitury, jako że przy ich produkcji nie zachodzi obróbka cieplna, co pozwala na zachowanie cennych witamin i minerałów.
Nalewka z aronii z imbirem
Składniki niezbędne do jej przygotowania to:
- 1 kg aronii
- 3/4 l wódki
- 1/2 kg cukrzy trzcinowego gruboziarnistego lub miodu
- 3 cm korzenia imbiru
- 1 laska wanilii
Myjemy owoce, wsypujemy je do słoika i zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem. dodajemy obrany korzeń imbiru pokrojony w malą kostkę oraz przeciętą laskę wanilii i zalewamy alkoholem. Słój z nalewką przez miesiąc trzymamy w nasłonecznionym miejscu, raz na jakiś czas mieszając. Kolejny etap to przepuszczenie aronii przez sitko i przelanie do butelek oraz odstawienie w chłodne miejsce na pół roku.
Nalewka z aronii z wiśnią
By zrobić tai trunek, potrzebować będziemy:
- 2 kg aronii
- 1 litra spirytusu
- 3 litrów wody
- 400 liści wiśni
- 200 g cukru
- 1 kwasku cytrynowego
Owoce aronii i liście wiśni myjemy, zalewamy je zimną wodą i zasypujemy cukrem, a następnie podgotowujemy przez około 30 minut. odstawiamy na dobę, przecedzamy przez sitko i dodajemy kwasek cytrynowy. Po ostygnięciu wlewamy spirytus i przelewamy do butelek.
Nalewka z aronii bez gotowania
Taki przysmak przyrządzimy z:
- 1 kg aronii
- 0,5 litra spirytusu
- 0,5 litra wódki
- 0,5 kilograma miodu
- 1 szklanki cukru
Owoce aronii oraz liście wiśni myjemy i wkładamy do słoika, a następnie lekko gnieciemy tak, aby puściły sok. Wsypujemy cukier i odstawiamy na około godzinę. Następnie dodajemy miód i zalewamy całość wódką oraz spirytusem. Nalewka musi dojrzewać przez około 5 tygodni w ciepłym, zacienionym miejscu. Raz na kilka dni należy ją przemieszać. Kolejny etap to odcedzenie nalewki i rozlanie jej do butelek, które muszą przejść drugi etap dojrzewania w ciemnym miejscu. Powinien on trwać około 4 tygodni.