Ciasto Pleśniak – jak upiec to pyszne, kruche ciasto?

Ciasto Pleśniak

Ciasto Pleśniak jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, z upieczeniem go poradzą sobie nawet osoby, które dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni.

Ciasto Pleśniak jest chrupiącym, kruchym ciastem przełożonym dżemem porzeczkowym i lekką pianką. Jakich składników potrzebujemy do jego przygotowania?

Jak upiec pleśniaka?

Składniki potrzebne do zrobienia tego ciasta to:

  • 200 g zimnego masła
  • 0,5 litra dżemu z czarnej porzeczki
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, 3 łyżki oraz sól i mieszamy. Zimne masło drobno siekamy do miski z wodą i szybko mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, żółtka dodajemy do miski z ciastem i zagniatamy ciasto.

Dzielimy ciasto na 3 części. do jednej dodajemy kakao i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce ścieramy jedno jasne ciasto. Wykładamy dżem z czarnej porzeczki i przykrywamy startym ciastem kakaowym.

Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na kakaowe ciasto i przykrywamy jasnym ciastem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 45 minut.

Smacznego!