Pierogi ze szpinakiem stanowią świetną alternatywę dla ich ruskiej lub mięsnej wersji.
Jak zrobić smakowite pierogi ze szpinakiem, które zachwycą Twoich domowników i gości? Przepis – poniżej.
Przepis na pierogi ze szpinakiem
Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki,
- szczypta soli,
- gorąca woda.
Składniki na farsz:
- 40 dag liści szpinaku,
- 25 dag sera ricotta,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Mąkę przesiewamy do miski; dodajemy sól, a następnie stopniowo gorącą wodę. Zagniatamy ciasto i odkładamy je na 15 minut do miski oprószonej wodą; przykrywamy ściereczką. Szpinak siekamy i wrzucamy na patelnię razem z rozgniecionym czosnkiem. Gdy odparuje z niego woda, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Studzimy, dodajemy ricottę i mieszamy. Cienko rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy z niego kółka, nakładamy łyżeczkę nadzienia i lepimy pierogi. Gotujemy je we wrzącej wodzie. Podajemy z roztopionym masłem.