Spis treści
Poza leczeniem farmakologicznym, cukrzycy powinni przestrzegać odpowiedniego jadłospisu, znananego jako dieta cukrzycowa.
Dieta cukrzycowa powinna być możliwie jak najbardziej urozmaicona i dopasowana do energetycznego zapotrzebowania pacjenta. Posiłki należy spożywać regularnie, zawsze o tej samej porze. Powinny one mieć zbliżoną wartość kaloryczną oraz liczbę wymienników węglowodanowych, co zapobiegnie gwałtownym wzrostom i spadkom ilości cukru we krwi.
Czego nie należy jeść na diecie cukrzycowej?
W diecie cukrzycowej zakazane są produkty o dużej zawartości tłuszczu takie, jak śmietana, tłuste mleko, tłuste kiełbasy, boczek, salami, salceson, majonez, smalec, słonina oraz wyroby smażone w głębokim tłuszczu.
Unikać należy także produktów o wysokim indeksie glikemicznym takich, jak słodycze, chipsy, ciasto francuskie, owoce suszone i kandyzowane oraz słodkie napoje gazowane.
Produkty zalecane w diecie cukrzycowej
Dieta cukrzyka powinna być dopasowana do jego wieku, płci, masy ciała, stopnia aktywności fizycznej oraz ewentualnych chorób towarzyszących. Zalecane tu produkty to między innymi chudy drób, cielęcina i wołowina, ryby, wysokiej jakości wędliny, chude mleko, jogurty i kefiry, pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, jak pęczak czy gryczana, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, świeże warzywa, rośliny strączkowe oraz olej lniany i rzepakowy.
Kluczową rolę w diecie cukrzycowej odgrywają również witaminy B6, B12, C, E oraz beta karoten.
Cukrzyca a owoce
Dieta cukrzycowa powinna zawierać owoce, lecz należy wybierać tu te o niskim indeksie glikemicznym takie, jak jabłka, czereśnie, jeżyny, maliny, truskawki, gruszki, pomarańcze czy nektarynki. Unikać należy z kolei winogron oraz bananów. Soki owocowe powinny być świeżo wyciskane, najlepiej rozcieńczone wodą.