Spis treści
W ostatnim czasie w mediach często usłyszeć można negatywne opinie na temat mleka, a dokładnie zawartej w nim laktozy, której nie trawi większość ludzi. Na fali tej krytyki, coraz więcej producentów wprowadza do swojej oferty mleko bez laktozy.
Czym charakteryzuje się taki produkt i czy jest on godny polecenia?
Laktoza – co to takiego?
Laktoza jest dwucukrem, a co za tym idzie – składa się z dwóch cukrów prostych: glukozy oraz galaktozy. Aby nasz organizm był w stanie przyswoić i stawić laktozę, musi zostać ona rozłożona na cukry proste. Za proces ten odpowiada laktaza, której największe stężenie w jelitach znajduje się u dzieci i niemowląt. Wraz z wiekiem, jej stężenie stopniowo zmniejsza się, by osiągnąć około 10% pierwotnej ilości.
Produkty bez laktozy
Najmniej laktozy zawierają produkty takie, jak żółty ser, ser Parmezan, Camembert, Brie, feta, masło oraz serek topiony.
Mleko bez laktozy, czyli?
Wiele osób po wypiciu mleka krowiego odczuwa wzdęcia, gazy, niestrawność oraz szereg innych przykrych dolegliwości. W skrajnych przypadkach jego spożycie może skończyć się reakcją alergiczną i koniecznością wizyty w szpitalu. Mleko bez laktozy stanowi doskonałą alternatywę. Wszystko to zasługa specjalnemu enzymowi ułatwiającemu jego rozkład. Warto tu także wspomnieć o pasteryzowanym mleku bez tłuszczu, czyli napoju mlecznym pochodzenia zwierzęcego. Mleko oraz wszelkiego rodzaju nabiał bez laktozy powstaje przez dodanie do produktów enzymu, którego osoby z tego typu nietolerancją mają niedostatek w jelitach. Wszystko to odbywa się po to, by możliwa stała się poprawa trawienia nabiału. Mleko pozbawione laktozy jest nieco słodsze od klasycznej wersji i ma nieco ciemniejszy kolor.
Skład mleka bez laktozy
W składzie mleka bez laktozy znaleźć można witaminę A, D, witaminy z grupy B i D, potas, cynk, fosfor, magnez oraz wapń.
Czy mleko bez laktozy jest zdrowe?
Jak potwierdzają dietetycy, mleko bez laktozy nie wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie i stanowi doskonały sposób na uzupełnienie wapnia u osób nietolerujących tego związku. Jednocześnie warto zdawać sobie sprawę z faktu, iż żaden zabieg chemiczny nie jest obojętny dla produktu spożywczego. Jak się okazuje, wyłącznie pacjencji z wrodzoną nietolerancją powinny całkowicie unikać spożywania laktozy. Osoby z nabytą nietolerancją nie muszą natomiast bezwzględnie przestrzegać tej zasady i mogą raz na jakiś czas spożyć nabiał, na przykład maślankę czy kefir, które ze względu na zawartość probiotyków odgrywają kluczową rolę jeżeli chodzi o zachowanie zdrowych jelit.
Mleko modyfikowane bez laktozy dla dzieci
Małym dzieciom podaje się profilaktycznie mleko bez laktozy, co ma na celu uchronić ich przed alergią. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, gdy rodzice lub rodzeństwo cierpią lub cierpieli w przeszłości na tego typu zaburzenia alergicznego. Produkt ten określany jest mianem mleka hipoalergicznego i występuje pod nazwą HA