Co zrobić, by uchronić się przed rakiem?

Co jeść, by uniknąć raka?

Rak dla wielu osób brzmi jak wyrok. W rzeczywistości wcale nim nie jest. Istnieje kilka sprawdzonych sposobów, by ustrzec się przed tą chorobą.

Jak pokazują statystyki, 30% Polaków może w najbliższym czasie zachorować na raka. Jak mu zapobiec?

Mniej stresu

Stres sprawia, że jesteśmy w większym stopniu narażeni na rozwój nowotworów. Badania wykazały, że negatywne uczucia oraz emocje są w stanie w realny sposób wpłynąć na układ odpornościowy. Związane jest to ze wzrostem wydzielania hormonów takich, jak chociażby kortyzol. Układ immunologiczny jest pierwszym, który broni organizm przed rozwinięciem się nowotworu. W związku z tym, kluczową kwestią jest umiejętność radzenia sobie ze stresującymi sytuacjami i pozbywania się nadmiaru napięcia. W przeciwnym wypadku w znaczący sposób wzrośnie ryzyko pojawienia się poważnych chorób psychicznych, między innymi depresji lub fizycznych, jak wspominane nowotworu. Sposobów na redukcję stresu jest wiele. Zalicza się do nich między innymi aktywność fizyczną, spotkania z bliskimi osobami, medytację czy ćwiczenia oddechowe.

Odpowiednia dieta

Dieta ma kluczowy wpływ na nasze zdrowie. Nadmierna ilość mięsa, tłuszczu węglowodanów prostych oraz cukru może przyczyniać się do zakwaszenia organizmu, co sprawia, że staje się od podatny na działanie wirusów i zakażenia grzybicze, w tym również raka. Zjadając więcej produktów alkalicznych zadbamy o odpowiedni odczyn płynów ustrojowych. Czerwone mięso warto natomiast zastąpić świeżymi rybami morskimi. Najbardziej szkodliwe może być mięso przypalone w czasie przyrządzania – wykazuje ono bowiem właściwości rakotwórcze. Z codziennego jadłospisu wyeliminować powinno się kawę, gazowe napoje energetyczne oraz alkohol. Niezbędne będzie również zrezygnowanie z palenia papierosów.