Zupa z dyni to potrawa, która sprawdzi się zarówno w roli lunchu, jak i obiadu czy kolacji. Możemy ją przygotować na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest zupa z dyni Magdy Gessler.
Zupa z dyni Magdy Gessler jest bardzo prosta w przygotowaniu, dzięki czemu z jej zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze.
Zupa z dyni Magdy Gessler krok po kroku
Składniki potrzebne do zrobienia tej potrawy to:
- 1,5 kg dyni
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 ząbki czosnku
- 4 garście łuskanej pestki dyni
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu białego
- szczypta soli morskiej
- natka pietruszki do posypania
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, a następnie zalewamy ją mlekiem i bulionem, doprawiamy solą i gotujemy do miękkości.
Dodajemy czosnek i gotujemy jeszcze przez chwilę. Wlewamy śmietankę, doprawiamy pieprzem oraz gałką muszkatołową i miksujemy.
Zupę serwujemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.