Spis treści
Fit kolacja, czyli jaka? Ostatni posiłek dnia powinien być zdrowy, wartościowy i spożywany na minimum 2 godziny przed pójściem spać.
Fit kolacja nie może zawierać ciężkich do strawienia składników, z którymi nasz układ trawienny będzie walczył przez całą noc. Jak komponować taki posiłek?
Jaka powinna być fit kolacja?
Fit kolacja musi być wysoko wartościowa, zdrowa, niskokaloryczna i lekkostrawna. Najlepiej spożyć ją przed 20:00. Wyjątek stanowią osoby, które wykonują aktywność fizyczną wieczorem. W ich przypadku najlepiej sprawdzi się posiłek bogaty w białko, które zapewni lekkie, bezproblemowe trawienie w ciągu nocy.
Czego nie jeść na fit kolację?
W składzie fit kolacji nie powinno się znaleźć białe pieczywo, makaron i ryż (pierwszy z elementów najlepiej zastąpić pełnoziarnistym; drugi makaronem razowym, trzeci – brązowym ryżem). Nie zaleca się tu również jedzenia ziemniaków, tłustych potraw oraz słodyczy.
Z czego może się składać fit kolacja?
Na fit kolację bez obaw możemy zjeść chudy, biały ser, kurczaka, jajka, wszelkiego rodzaju ryby, również te wędzone oraz warzywa.
Przepisy na fit kolację
Omlet
Składniki:
- 4 białka,
- 1 żółtko,
- ulubione przyprawy.
Ubijamy białka jajek, dodajemy żółtko i ponownie ubijamy, a następnie doprawiamy i smażymy. Do omletu można również dodać pokrojoną w kostkę chudą wędlinę lub ulubione, uprzednio podsmażone warzywa, na przykład cebulę czy pomidora.
Warzywa z patelni
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 sałata pekińska,
- 1 cukinia,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
- ulubione zioła.
Warzywa kroimy w kostkę i umieszczamy je na uprzednio rozgrzaną patelnię pokrytą oliwą z oliwek. Dusimy pod pokrywką, aż będą miękkie. Na koniec przyprawiamy ulubionymi ziołami.
Sałatka z kurczakiem
Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej,
- 1 ogórek,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 1 pierś z kurczaka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- ulubione przyprawy.
Sałatę myjemy pod bieżącą wodą, odsączamy i szatkujemy. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i smażymy na 3 łyżkach oliwy z oliwek. Łączymy ze sobą wszystkie składniki. Jeżeli całość okaże się zbyt sucha, możemy polać sałatkę chudym jogurtem naturalnym.
Sałatka z mozzarelli, szpinaku i truskawek
Składniki:
- 2 garście świeżego szpinaku,
- 1 garść truskawek,
- 1 kostka sera mozzarella,
- kilka drobno posiekanych pistacji,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny,
- ulubione przyprawy.
Na danie salaterki umieszczamy poszatkowane w drobne kawałki liście szpinaku, przyprawiamy je i polewamy oliwą z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone w półksiężyce truskawki i plasterki mozzarelli. Całość mieszamy i posypujemy poszatkowanymi pistacjami.
Ryba cytrynowa
Składniki:
- 1 filet z dorsza, morszczuka lub soli,
- 0,5 cytryny,
- ulubione zioła.
Osuszamy filet i umieszczamy do w półmisku, polewając sokiem z cytryny i nacierając ulubionymi ziołami. Przygotowaną w ten sposób rybę wkładamy do rękawa, a na wierzchu kładziemy 2 plasterki cytryny. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Danie podajemy z dodatkiem ciemnego, pełnoziarnistego chleba lub brązowego ryżu.
Sałatka warzywna z kurczakiem
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- 1 sałata masłowa,
- 1 pomidor,
- 1 papryka,
- 0,5 brokułu,
- 0,5 ogórka.
Do zrobienia sosu potrzebować będziemy:
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka ketchupu,
- ulubione przyprawy.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos i wkładamy do lodówki na pół godziny. Kroimy kurczaka w kostkę i smażymy go na oliwie z oliwek. Umieszczamy go w półmisku, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i polewamy całość sosem.
Dyniowe placuszki
Składniki:
- 2 miseczki startej dyni,
- 3 jabłka,
- 2 białka jajek,
- 0,5 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżeczki miodu.
W półmisku umieszczamy uprzednio startą dynię oraz jabłka. Dodajemy białka, mąkę pszenną oraz miód. Dokładnie mieszamy i smażymy na oleju w identyczny sposób, co naleśniki. Jemy z dodatkiem chudego jogurtu naturalnego lub ulubionych owoców.
Koktajl bananowy
Składniki:
- 1 banan,
- 1 pomarańcza.
Przy pomocy blendera miksujemy ze sobą owoce. Pomarańczę możemy zastąpić kiwi lub truskawkami. Na wierzch nałożyć można serek homogenizowany.