Produkty spożywcze wspomagające walkę z rakiem

Dieta antynowotworowa

Jak mówi powiedzenie: „Jesteśmy tym, co jemy.” Nasza dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie – zarówno fizyczne, jak i psychiczne.

Oto lista produktów, które warto włączyć do codziennego jadłospisu, jeżeli zależy nam, by wspomóc walkę z rakiem.

Brokuły

Brokuły są bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Ich regularne spożywanie redukuje ryzyko raka prostaty, płuc, jelita grubego oraz piersi. Najlepiej jeść je na surowo lub ugotowane na parze.

Kapusta

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym w Michigan wykazało, że osoby, które włączyły do diety w lekko ugotowaną lub kiszoną kapustę i spożywali ją 3-5 razy w tygodniu, byli znacznie mniej podatni na rozwój raka piersi. Związane jest to z faktem, że roślina ta zawiera duże ilości glukozynolanów oraz bioflawonoidów, które hamują rozwój guza i chronią komórki przed wolnymi rodnikami.

Czosnek

Ochronne działanie czosnku związane jest z jego właściwościami antybakteryjnymi oraz zdolnością do blokowania tworzenia się substancji rakotwórczych. Jak pokazują badania, zwiększone jego spożycie redukuje ryzyko wystąpienia raka żołądka, trzustki, przełyku, piersi oraz okrężnicy.

Borówki

Owoce te zawierają liczne składniki odżywcze, fitochemikalia oraz błonnik pokarmowy.

Jabłka

Zawarte w nich związki wykazują silne działanie antyprolifracyjne, które zapobiega rozwojowi raka wątroby, okrężnicy oraz piersi i może być częściowo odpowiedzialne za działania przeciwnowotworowe całego organizmu.