Dieta bezglutenowa to jeden ze sposobów leczenia i zapobiegania celiakii – choroby spowodowanej nietolerancją glutenu, czyli białka roślinnego występującego w zbożach.
Dieta bezglutenowa opiera się o wyeliminowanie z diety pokarmów z pszenicy, jęczmienia, żyta oraz owsa. Jej przestrzeganie jest o tyle trudne, że wymaga nieustannego zwracania uwagi na to, czy organizmowi dostarczane są wszystkie niezbędne składniki. Większość osób stosujących dietę bezglutenową musi jej przestrzegać do końca życia.
Dla kogo dieta bezglutenowa?
Jak już zostało wspomniane, dieta bezglutenowa jest zalecana głównie w leczeniu i profilaktyce celiakii. Powinny na nią przejść także osoby, u których gluten wywołuje alergię. Obecnie stosuje ją około 1% społeczeństwa.
Efekty diety bezglutenowej
Podstawowym efektem diety bezglutenowej jest ustąpienie przykrych objawów choroby związanych z nietolerancją glutenu i alergią na to białko pochodzenia roślinnego. Z wykluczeniem z diety zbóż może wiązać się niedobór błonnika, witaminy B oraz żelaza, w związku z czym należy pamiętać o uzupełnianiu poziomu tych składników w organizmie.
Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej
- bezglutenowe pieczywo i makarony,
- ryż i wszystkie produkty wytworzone z mączki ryżowej,
- kasza jaglana i gryczana,
- soja,
- mleko i niektóre przetwory mleczne,
- miód,
- mięso i niektóre wędliny,
- owoce i warzywa.
Produkty niedozwolone na diecie bezglutenowej
- jasne i ciemne pieczywo,
- kasza manna i jęczmienna,
- otręby,
- salceson, kaszanka oraz pasztetowa,
- kawy zbożowe.