Czarnuszka jest rośliną, która przez tysiące lat była uprawiana na Bliskim Wschodzie. Obecnie stosuje się ją na całym świecie jako sprawdzony środek leczniczy. Co jeszcze warto wiedzieć na temat oleju z czarnuszki?
Nasiona czarnuszki mają matowy, czarny kolor, trójkątny, podłużny kształt i długość około 1-3 milimetrów. Olej z czarnuszki stanowi wyekstrahowaną substancję powstałą w czasie zgniatania albo ściskania nasion. Środek ten stanowi panaceum na szereg różnego rodzaju dolegliwości.
Składniki odżywcze jakie posiada olej z czarnuszki
Nasiona czarnuszki zawierają w swoim składzie węglowodany (obejmują one ksylozę, ramnozę, glukozę, arabinozę oraz monosacharydy), aminokwasy, białka, alkaloidy, saponiny, włókna, olejki eteryczne, tłuszcze ciekłe oraz sole mineralne takie, jak żelazo, wapń, potas czy sód. Unikalność oleju z czarnuszki polega na tym, że zawiera on 59% kwas linolowy, 22% kwas alfa-linolenowy, przeciwzapalny kwas tłuszczowy omega-3, kwas tłuszczowy omega-6 oraz witaminy B1, B2 i B3.
Właściwości lecznicze oleju z czarnuszki
Olej z czarnuszki hamuje między innymi wzrost komórek nowotworowych. Stymuluje syntezę interferonu oraz immunoglobulin, które eliminują antygeny rakowe.
Ma on również właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu skutecznie chroni wątrobę i hamuje uwalnianie histaminy, ułatwiając leczenie alergii.
Składniki zawarte w nasionach czarnuszki działają przeciwzapalnie i przeciwpasożytniczo, dzięki czemu mają korzystny wpływ na układ immunologiczny.
Olej z czarnuszki pomaga również w walce z rozmaitymi szczepami bakterii takimi, jak gronkowiec czy salmonella.
Powoduje on także stopniową regenerację komórek beta trzustki, przyczynia się do wzrostu obniżonego stężenia insuliny w surowicy krwi oraz redukuje podwyższone stężenie glukozy.
Olej z czarnuszki skutecznie chroni także przed chorobami serca, zmniejszając cholesterol całkowity i trójglicerydy.
Doskonale radzi on sobie także w walce z astmą, łuszczycą, nieżytem nosa, dolegliwościami żołądkowymi, padaczką osteoporozą i artretyzmem.
Jak używać oleju z czarnuszki?
1 lub 2 łyżeczki oleju z czarnuszki w temperaturze 4 do 10 stopni Celsjusza albo 2 zawierające go kapsułki należy przyjmować codziennie przed posiłkiem. Jego stosowania nie zaleca się w trakcie ciąży. Wyjątkową ostrożność zachować powinni także pacjenci z cukrzycą. Olej z czarnuszki może być również wykorzystywany jako dodatek do herbaty ziołowej w trakcie infekcji bakteryjnych lub bezpośrednio na ciało, w przypadku infekcji skórnych.