Odkwaszanie organizmu – Na czym polega?

Jak wygląda dieta na odkwaszanie organizmu?

Dostarczanie razem z pożywieniem produktów o właściwościach kwasotwórczych może się przyczynić do zakwaszenia, w wyniku czego dochodzi do nadwyżki kwasów powodujących szereg przykrych objawów. Na czym polega odkwaszanie organizmu?

Odkwaszanie organizmu możliwe jest dzięki zastosowaniu odpowiedniego jadłospisu przesuwającego pH organizmu w kierunku zasadowym. Opiera się on o stosowanie produktów, które po spożyciu wykazują charakter zasadotwórczy. To czy dany wyrób ma działanie zasadowe, uzależnione jest od jego wpływu na pH krwi po strawieniu i wchłonięciu.

Jak powinna wyglądać dieta na odkwaszanie organizmu?

W celu przyspieszenia i wspomożenia procesu odkwaszania organizmu, niezbędne będzie wprowadzenie trwałych zmian nawyków żywieniowych. Zaleca się zwiększenie spożywania ilości posiłków wykazujących silne właściwości odkwaszające – powinny one stanowić 80% wszystkich przyjmowanych pokarmów.

Kluczową rolę w odkwaszaniu organizmu odgrywa odpowiednie jego nawodnienie. W tym celu, każdego dnia należy spożywać minimum 1,5 litra wody mineralnej. Oprócz tego, pić można także zieloną herbatę czy napary z pokrzywy, czystka, mięty lub skrzypu. Każdego dnia, na czczo spożywać należy również ciepłą wodę z cytryną, która zarówno odkwasza organizm, jak i wspomaga pracę przewodu pokarmowego.

Bardzo ważne jest także regularne przyjmowanie posiłków. Pokarmy należy jeść powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs.

Co powinno znaleźć się w diecie na odkwaszenie organizmu?

Jadłospis na odkwaszanie organizmu powinien bazować o dużą ilość surowych warzyw (burak, seler, cukinia, dynia, brokuły, kalafior) i owoców (poza cytrusowymi – banany, jabłka oraz kiwi). Można je spożywać zarówno samodzielnie, jak i w postaci sałatek, soku czy koktajlu.

Dietę warto wzbogacić między innymi o kaszę jaglaną, która dodatkowo wspomaga trawienie. Podobne właściwości wykazuje kasza gryczana.

Dieta na odkwaszenie organizmu powinna być także bogata w orzechy włoskie, migdały oraz oliwę z oliwek.