Spis treści
Dieta Chodakowskiej, znanej polskiej trenerki, nie jest typowym jadłospisem odchudzającym – została ona stworzona z myślą o osobach regularnie ćwiczących. Na czym polega?
Dieta Chodakowskiej – Jedną z głównych zasad jest wyrobienie w sobie nawyku regularnego spożywania posiłków – powinno być ich 5, w odstępach około 3-4 godzin. Najważniejszym z nich jest śniadanie, które dostarcza nam energii na cały dzień. Dzienna wartość proponowanych przez Chodakowską posiłków to około 2500 kalorii.
Pozostałe zasady diety Chodakowskiej
- przyjmowanie minimum 1,5 litra wody dziennie,
- jedzenie posiłku przed i po treningu. W pierwszym wypadku może być to na przykład koktajl mleczny lub garść suszonych owoców, po – płatki owsiane z mlekiem lub jogurtem. Powinien być to lekkostrawny posiłek, który nie obciąży żołądka,
- menu powinno być urozmaicone i dopasowane do naszych indywidualnych preferencji żywieniowych.
Dieta to nie wszystko
Aby dieta Chodakowskiej była skuteczna, niezbędna jest regularna aktywność fizyczna. Gdy ćwiczymy 2-3 razy w tygodniu, dieta powinna zawierać minimum 1500 kalorii, gdy 5 – 1800 kalorii, a gdy każdego dnia – między 2000 a 2500 kalorii.
Przykładowe przepisy z diety Chodakowskiej
- Owsianka z bananem i suszoną żurawiną: zagotowujemy 200 ml mleka 1,5% razem z 3 łyżkami płatków owsianych. Następnie dodajemy pokrojonego w plastry banana, żurawinę oraz słonecznik.
- Deser jogurtowo- jabłkowy – 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego miksujemy z pół łyżeczką miodu i szczyptą cynamonu. Wkładamy do lodówki. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. 2 orzechy włoskie siekamy. W wysokiej szklance układamy naprzemiennie jogurt i owoce z orzechami.