Imbir i jego właściwości lecznicze

Jakie właściwości ma imbir?

Imbir jest coraz częściej stosowany nie tylko jako przyprawa, lecz również w roli naturalnego leku.

Imbir wykazuje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciw pasożytnicze i przeciwwirusowe.

Właściwości lecznicze imbiru

  • leczy przeziębienie i grypę,
  • wzmacnia odporność,
  • ułatwia trawienie pobudzając wydzielanie soku żołądkowego,
  • leczy wzdęcia,
  • łagodzi mdłości – idealnie sprawdza się w chorobie lokomocyjnej i kobiet ciężarnych,
  • łagodzi bóle mięśni i stawów,
  • działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo,
  • wykazuje działanie odkażające i odświeżające,
  • ma właściwości rozgrzewające, oczyszczające i pobudzające organizm do szybszego spalania tkanki tłuszczowej,
  • poprawia krążenie krwi,
  • zwiększa koncentrację.

Jak prawidłowo wybierać?

W sklepach spotkać możemy zarówno świeży w postaci korzenia, jak i mielony czy marynowany. Mielony sprawdzi się jako składnik zarówno dań wytrawnych, jak i deserów, a marynowany – w roli składnika sushi. Świeży imbir wykorzystać możemy natomiast podczas przygotowywania naparów czy koktajli. Podczas przeziębienia, najlepiej dodawać go do herbaty – zadziała wówczas bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Każdego dnia rano warto wypijać wodę z dodatkiem imbiru oraz cytryny – to sprawdzony sposób na dostarczenie organizmowi szeregu cennych witamin.