Spis treści
Imbir jest coraz częściej stosowany nie tylko jako przyprawa, lecz również w roli naturalnego leku.
Imbir wykazuje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciw pasożytnicze i przeciwwirusowe.
Właściwości lecznicze imbiru
- leczy przeziębienie i grypę,
- wzmacnia odporność,
- ułatwia trawienie pobudzając wydzielanie soku żołądkowego,
- leczy wzdęcia,
- łagodzi mdłości – idealnie sprawdza się w chorobie lokomocyjnej i kobiet ciężarnych,
- łagodzi bóle mięśni i stawów,
- działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo,
- wykazuje działanie odkażające i odświeżające,
- ma właściwości rozgrzewające, oczyszczające i pobudzające organizm do szybszego spalania tkanki tłuszczowej,
- poprawia krążenie krwi,
- zwiększa koncentrację.
Jak prawidłowo wybierać?
W sklepach spotkać możemy zarówno świeży w postaci korzenia, jak i mielony czy marynowany. Mielony sprawdzi się jako składnik zarówno dań wytrawnych, jak i deserów, a marynowany – w roli składnika sushi. Świeży imbir wykorzystać możemy natomiast podczas przygotowywania naparów czy koktajli. Podczas przeziębienia, najlepiej dodawać go do herbaty – zadziała wówczas bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Każdego dnia rano warto wypijać wodę z dodatkiem imbiru oraz cytryny – to sprawdzony sposób na dostarczenie organizmowi szeregu cennych witamin.