Spis treści
Dieta śródziemnomorska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Do jej stosowania nie ma żadnych przeciwwskazań i może być ona stosowana latami. Co jeszcze warto wiedzieć na jej temat?
Dieta śródziemnomorska idealnie sprawdzi się u osób cierpiących na nadciśnienie czy borykających się z wysokim poziomem cholesterolu. Stosując ją nie należy liczyć na spadek wagi, a raczej na poprawę zdrowia i kondycji.
Efekty diety śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska to bardziej program żywieniowy, który w skuteczny sposób wpływa na nasze zdrowie. Sprawia ona, że znacznie lepiej funkcjonuje nasz układ krążenia, a obniżeniu ulega poziom cholesterolu. Na takiej diecie każdego miesiąca można schudnąć około 4 kilogramy.
Przykładowy jadłospis na diecie śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska w dużej mierze bazuje na rybach i owocach morza. Zaleca ona również spożywanie makaronów, kasz, chudego nabiału, ziół, orzechów oraz owoców i warzyw. Przykładowy jadłospis przedstawia się następująco:
- Śniadanie – 2 kromki żytniego pieczywa posmarowanego margaryną light, 3 dag wędzonego łososia, sałatka z pokrojonych pomidorów i drobno posiekanej cebuli.
- Drugie śniadanie – opakowanie lekkiego serka wiejskiego.
- Obiad – talerz zupy grzybowej z niewielką ilością oliwy z oliwek, 10 dag ryby pieczonej w folii, 3 łyżki gotowanych ziemniaków, 6 liści sałaty masłowej zmieszanej z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
- Podwieczorek – szklanka chudego, zsiadłego mleka, szklanka malin, truskawek lub jeżyn.
- Kolacja – 15 dag sałatki z pomidorów i ogórka, 4 dag kaszy kuskus, 2 plastry szynki wołowej.