Dieta ketogeniczna (inaczej ketogenna) zakłada ograniczenie węglowodanów i zwiększenie spożycia tłuszczów. Sprawdzi się ona zarówno w walce ze zbędnymi klogramami, jak i osób borykających się z nadciśnieniem lub cukrzycą oraz dzieci walczących z odporną na leki padaczką.
Dieta ketogeniczna wywołuje stan zwany ketozą, który powoduje, że zapasy tłuszczu w organizmie są spalane w sposób efektywny. By była ona skuteczna, musi być prowadzona pod okiem lekarza i dietetyka.
Zasady diety ketogenicznej
- zwiększenie spożycia tłuszczu – powinien on stanowić od 75 do 90 procent dostarczanej energii. Pozostałe 10 procent energii musi pochodzić w 7 procentach z białej i 3 procentach z węglowodanów. Ograniczenie węglowodanów i zwiększenie spożycia tłuszczów powinno przebiegać stopniowo
- zasadnicze źródła białka w diecie ketogenicznej stanowią chude mięsa i wędliny, a węglowodanów – warzywa i owoce o niskiej zawartości cukru takie, jak cukinia, kalafior, brokuły, ogórki kiszone, awokado, truskawki oraz grejpfruty. Tłuszcz należy z kolei pozyskiwać z olejów roślinnych, masła, oliwy oraz majonezu
- dieta ketogeniczna wyklucza słodycze, miód, produkty zbożowe oraz syropy
Przykładowe przepisy z diety ketogenicznej
- keto chleb – przygotujemy go z 3 jajek, 3 łyżek serka śmietankowego, 1 łyżeczki octu jabłkowego, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczypty soli. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Żółtka mieszamy z serkiem i łączymy z proszkiem do pieczenia oraz octem jabłkowym. Masę powoli przelewamy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy łyżką porcje ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
- golonka – składniki na to danie to: 2 golonki wieprzowe, rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz, ostra i słodka papryka, rozmaryn, kolendra oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Golonki myjemy, oczyszczamy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty i sól. Gotujemy do miękkości na małym ogniu, wyjmujemy i studzimy. Mięso nacieramy przyprawami, solimy z wierzchu i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dolewamy odrobinę wody pozostałej z gotowania, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza i pieczemy, aż skórka stanie się chrupiąca.
- zimne nóżki – by je przyrządzić, potrzebować będziemy: 750 g wieprzowych nóżek, 250 g golonki, 150 g włoszczyzny, 1 litra wody, 2 ząbków czosnku, 2 liści laurowych, kilku ziaren ziela angielskiego, soli oraz pieprzu. Nóżki myjemy i oczyszczamy. Golonkę oraz nóżki zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy, sól i włoszczyznę. Gotujemy, aż warzywa staną się miękkie. Wywar odcedzamy na sicie i przelewamy do miski. Mięso oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Nakładamy mięso do salaterek, zalewamy ciepłym wywarem, zostawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki, aby zimne nóżki stężały.
Efekty diety ketogenicznej
W początkowej fazie diety ketogenicznej organizm przestawia się na spalanie tłuszczu. Ograniczenie spożycia węglowodanów może wówczas spowodować zawroty głowy, ospałość i zaparcia. Po kilku dniach, maksymalnie tygodniach, ciało przestawia się na nowy tryb odżywiania, a nieprzyjemne objawy ustępują.
Dieta ketogeniczna sprawia, że organizm w skuteczny sposób spala tkankę tłuszczową. Gdy jest ona stosowana celem leczenia lekoopornej padaczki, ocenia się około 3-miesięczny okres stosowania takiego jadłospisu. Gdy nie okaże się on skuteczny, odchodzi się od jego stosowania.