Zupa pieczarkowa Smaczny i prosty przepis

zupa pieczarkowa przepis

Zupa pieczarkowa to doskonały pomysł na szybki, prosty, a co najważniejsze – smaczny obiad.

Jak ugotować zupę pieczarkową? Przepis – poniżej.

Przepis na zupę pieczarkową

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 1,5 kg pieczarek,
  • 4 ziemniaki,
  • 0,5 dużego opakowania śmietany 18%,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki,
  • masło.

Bulion wlewamy do garnka; rozgrzewamy. Pieczarki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Grzyby kroimy w średniej grubości listki. Pieczarki podsmażamy na maśle i wrzucamy do bulionu. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu z pieczarkami i gotujemy. Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia i dokładnie mieszamy. Garnek z zupą pieczarkową zdejmujemy z palnika. Do rozmieszanej śmietany wlewamy 200 ml zupy, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. Mieszamy. Zupę serwujemy posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.