Jeżeli pieczenie nie jest Twoją mocną stroną, a chciałabyś poczęstować swoich gości i bliskich jakimś pysznym smakołykiem, to przepis na to ciasto jest właśnie dla Ciebie! Wszyscy będą mile zaskoczeni!
Składniki:
- 3 banany
- 400 ml śmietany kremówki
- 3 szklanki mleka
- polewa karmelowa
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 250 g serka mascarpone
- ok. 45 herbatników
- 2 opakowania budyniu waniliowego
Przygotowanie:
Pokrusz herbatniki i wymieszaj z roztopionym masłem. Powstałą masą wyłóż formę, dobrze ja rozprowadzając i dociskając do dna, a następnie, aby spód ciasta dobrze stężał, wstaw go na 2 godz. do lodówki.
Następnie wymieszaj serek z połową śmietanki i cukrem pudrem. Równomiernie rozprowadź ją na spodzie ciasta.
Banany pokrój w plastry i ułóż je na kremowej masie.
Przygotuj budyń, a gdy przestygnie, ostrożnie wylej go na banany.
Resztę śmietanki ubij i rozprowadź na wierzchu ciasta. Umieść gotowe ciasto w lodówce na całą noc lub chociaż minimum 3 godziny. Przed podaniem polej karmelową polewą. Życzymy smacznego!