Przepis na sernik z rosą

Jak zrobić sernik z rosą?

Sernik to popularny deser, który występuje w wielu odsłonach. Nasza propozycja na dziś to puszysty sernik z rosą. Jak go przygotować? Mamy dla was przepis!

Dlaczego na przysmak ten mówi się „sernik z rosą”? Chodzi tutaj o bursztynowe krople, które pojawiają się na wierzchu podczas stygnięcia ciasta, co daje niesamowity efekt.

Sernik z rosą krok po kroku

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy:

  • 3 żółtek,
  • 3 szklanek mąki pszennej,
  • 250 g zimnego masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczek proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczki cukru wanilinowego.

Masę serową przyrządzimy z:

  • 1 kg sera,
  • 2 szklanek zimnego mleka,
  • 3 jajek,
  • 1 szklanki cukru,
  • 3 łyżek mąki pszennej,
  • 3 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii.

Składniki na pianę to natomiast:

  • 3 białka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szczypta soli.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Średnią formę lekko natłuszczamy, a następnie wykładamy ją papierem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, wylepiamy nim spód foremki i podpiekamy przez 15 minut. Następnie, jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, przelewamy na uprzednio podpieczony spód i pieczemy przez około 40 minut. Kolejny etap to ubicie piany, którą wykładamy na upieczony sernik i pieczemy całość przez kwadrans. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na około 15 minut w wyłączonym piekarniku i przenosimy w chłodne miejsce.

sernik z rosą