Sernik to popularny deser, który występuje w wielu odsłonach. Nasza propozycja na dziś to puszysty sernik z rosą. Jak go przygotować? Mamy dla was przepis!
Dlaczego na przysmak ten mówi się „sernik z rosą”? Chodzi tutaj o bursztynowe krople, które pojawiają się na wierzchu podczas stygnięcia ciasta, co daje niesamowity efekt.
Sernik z rosą krok po kroku
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy:
- 3 żółtek,
- 3 szklanek mąki pszennej,
- 250 g zimnego masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczki cukru wanilinowego.
Masę serową przyrządzimy z:
- 1 kg sera,
- 2 szklanek zimnego mleka,
- 3 jajek,
- 1 szklanki cukru,
- 3 łyżek mąki pszennej,
- 3 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii.
Składniki na pianę to natomiast:
- 3 białka,
- 1/2 szklanki cukru,
- szczypta soli.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Średnią formę lekko natłuszczamy, a następnie wykładamy ją papierem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, wylepiamy nim spód foremki i podpiekamy przez 15 minut. Następnie, jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, przelewamy na uprzednio podpieczony spód i pieczemy przez około 40 minut. Kolejny etap to ubicie piany, którą wykładamy na upieczony sernik i pieczemy całość przez kwadrans. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na około 15 minut w wyłączonym piekarniku i przenosimy w chłodne miejsce.