Przepis na gofry chrupiące jak z budki

gofry chrupiące

Gofry to popularny deser, który podawać można na wiele różnych sposobów. Świetnie smakują one zarówno z cukrem pudrem, jak i dżemem czy bitą śmietaną i owocami. Jak przygotować ciasto na gofry chrupiące jak z budki?

Aby uzyskać gofry chrupiące, a zarazem lekkie, ciasto na nie powinno być nieco gęstsze od tego na naleśniki. Bardzo ważne jest również to, aby osobno przygotować żółtka oraz jajka. Gofrownica na której będziemy przyrządzali ten przysmak powinna być lekko natłuszczona oraz nagrzana.

Gofry chrupiące krok po kroku

Do zrobienia tego przysmaku potrzebne nam będą:

  • 4 jajka,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 4 łyżeczki cukru pudru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szczypty soli,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • ulubione dodatki: cukier puder, syrop klonowy, świeże owoce, dżem czy posiekane bakalie.

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej sól, cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Mieszamy. Wlewamy żółtka i miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy białka i dodajemy do uprzednio przygotowanego ciasta na chrupiące gofry. Ponownie miksujemy na gładką masę do momentu, aż składniki się połączą. Następnie rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy przez około 3 do 5 minut. Na koniec dekorujemy ulubionymi dodatkami.

Chrupiące gofry beljgiskie

Gofry belgijskie od klasycznych różnią się tym, że do ich przygotowania potrzebować będziemy drożdży. Składniki na ten deser są następujące:

  • 3 g suchych drożdży,
  • 210 ml ciepłego mleka,
  • 180 ml wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 280 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • szczypta soli.

Masło rozpuszczamy i studzimy. W dużej misce mieszamy wodę gazowaną, mleko, sól, cukier, żółtka i olejek waniliowy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z suchymi drożdżami i dodajemy do reszty składników. Miksujemy na gładką masę i odstawiamy na około 15 – 20 minut. Następnie białka miksujemy na pianę, dodajemy je do ciasta i odkładamy na około pół godziny w ciepłe miejsce. Rozgrzewamy gofrownicę, pieczemy przez około 3 do 5 minut i serwujemy z wybranymi dodatkami.