Genialny przepis na pyszny barszcz ukraiński

przepis na barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński jest zaprawianą zupą, w skład której wchodzą kawałki mięsa, ziemniaki, buraki, świeża kapusta oraz czosnek. Sekret tej potrawy tkwi w dodawaniu warzyw w odpowiednim czasie tak, aby nie stały się zbyt rozgotowane.

W Polsce przepis na barszcz ukraiński został jednak nieco zmodyfikowany – w naszym kraju często dodaje się do niego na przykład fasolę, która nie występuje w tradycyjnej wersji dania.

Przepis na barszcz ukraiński z fasolą

Składniki:

  • 5 łyżek suchej fasoli,
  • 2 listki laurowe,
  • ząbek czosnku,
  • 3 średnie buraczki,
  • kawałek włoskiej kapusty,
  • 3 podudzia z kurczaka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki,
  • łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz.

Fasolę opłukujemy, zalewamy szklanką wody i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny. Gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku oraz liści laurowych.

Buraki myjemy, suszymy, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze do pieczenia i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Następnie obieramy i kroimy w kostkę. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Solimy i gotujemy przez 60 minut na małym ogniu.

Dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, kapustę, cebulę oraz ziemniaki. Zagotowujemy i wsypujemy fasolę razem z wywarem, a po upływie 5 minut – buraki i przecier pomidorowy. Ponownie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wlewamy sok z cytryny. Do barszczu ukraińskiego wlewamy śmietaną z mąką rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawiamy solą i pieprzem.