Barszcz ukraiński jest zaprawianą zupą, w skład której wchodzą kawałki mięsa, ziemniaki, buraki, świeża kapusta oraz czosnek. Sekret tej potrawy tkwi w dodawaniu warzyw w odpowiednim czasie tak, aby nie stały się zbyt rozgotowane.
W Polsce przepis na barszcz ukraiński został jednak nieco zmodyfikowany – w naszym kraju często dodaje się do niego na przykład fasolę, która nie występuje w tradycyjnej wersji dania.
Przepis na barszcz ukraiński z fasolą
Składniki:
- 5 łyżek suchej fasoli,
- 2 listki laurowe,
- ząbek czosnku,
- 3 średnie buraczki,
- kawałek włoskiej kapusty,
- 3 podudzia z kurczaka,
- 1 pietruszka,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 2 ziemniaki,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1/2 szklanki śmietany kremówki,
- łyżka mąki,
- sól,
- pieprz.
Fasolę opłukujemy, zalewamy szklanką wody i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny. Gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku oraz liści laurowych.
Buraki myjemy, suszymy, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze do pieczenia i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Następnie obieramy i kroimy w kostkę. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Solimy i gotujemy przez 60 minut na małym ogniu.
Dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, kapustę, cebulę oraz ziemniaki. Zagotowujemy i wsypujemy fasolę razem z wywarem, a po upływie 5 minut – buraki i przecier pomidorowy. Ponownie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wlewamy sok z cytryny. Do barszczu ukraińskiego wlewamy śmietaną z mąką rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawiamy solą i pieprzem.