Lawenda – 5 pysznych przepisów na lemoniadę z lawendy

lawenda

Lawenda to zioło, które słynie przede wszystkim ze swoich uspakajających i głęboko relaksujących właściwości. Lemoniada z dodatkiem lawendy, jest więc nie tylko pysznym i orzeźwiającym napojem w sam raz na upalny dzień, ale i również świetnym sposobem na odprężenie i wewnętrzne wyciszenie. 

Lawenda to zioło, które znane jest od pokoleń, ze swoich właściwości uspakajających, wyciszających i głęboko relaksujących. Świetnie koi nerwy i poprawia nasz nastrój. Wzmacnia także naszą pamięć i koncentrację. Warto w sezonie zbierać i suszyć kwiaty tego ziela, gdyż ma on wiele przydatnych zastosowań: od aromaterapeutycznych kąpieli, po lecznicze wyciągi ziołowe.

5 pysznych przepisów na lemoniady ziołowe z lawendą:

# Lawenda z cytryną

lawenda

Potrzebne składniki:

  • ok. 1,5 l wody
  • 2 łyżeczki suszonej lawendy
  • 2 cytryny lub limonki
  • 3 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
  • kostki lodu
  1. Przygotowujemy napar z lawendy. Suszoną lawendę wsypujemy do kubka, a następnie zalewamy ok. 150-200 ml wrzącej wody. Odstawiamy do naciągnięcia na ok. 15. minut.
  2. Kiedy napar trochę przestygnie, dodajemy do niego cukier albo miód – łatwiej się rozpuszczą, kiedy napar będzie jeszcze ciepły.
  3. Przecedzony napar i wyciśnięty sok z 2 cytryn lub limonek wlewamy do dzbanka.
  4. Całość dopełniamy zimną wodą i dokładnie mieszamy.
  5. Podajemy z kostkami lodu i plasterkiem cytryny.

# Lawenda z dziką różą

lawenda

Potrzebne składniki:

  • ok. 1,5 l wody
  • ok. 5 gałązek świeżej lawendy
  • 2 garście płatków dzikiej róży
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
  • kostki lodu
  1. Wyciskamy sok z cytryny.
  2. Świeżą lawendę, płatki róży, sok z cytryny i miód (cukier trzcinowy) zalewamy zimną, przegotowaną wodą lub wodą z butelki.
  3. Całość dokładnie mieszamy i wstawiam do lodówki na przynajmniej 1-2 godziny.
  4. Podajemy z kostkami lodu.

# Lawenda z imbirem

lawenda

Potrzebne składniki:

  • ok. 1,5 l wody
  • 2 łyżeczki suszonej lawendy
  • 1 cytryna
  • kilka plasterków imbiru (według uznania)
  • 3 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
  • listki mięty (opcjonalnie)
  • kostki lodu
  1. Przygotowujemy napar z lawendy. Suszoną lawendę wsypujemy do kubka, a następnie zalewamy ok. 150-200 ml wrzącej wody. Odstawiamy do naciągnięcia na ok. 15. minut.
  2. Kiedy napar trochę przestygnie, dodajemy do niego cukier albo miód – łatwiej się rozpuszczą, kiedy napar będzie jeszcze ciepły.
  3. Cytrynę kroimy w plasterki.
  4. Przecedzony napar, plasterki cytryny i imbiru oraz listki mięty przekładamy do dzbanka.
  5. Całość zalewamy zimną wodą i dokładnie mieszamy.
  6. Odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę.
  7. Podajemy z kostkami lodu i listkami mięty.

# Lawenda z werbeną

lawenda

Potrzebne składniki:

  • ok. 1,5 l wody
  • 2 łyżeczki suszonej lawendy
  • 2 łyżeczki werbeny
  • 2 cytryny lub limonki
  • 3 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
  • kostki lodu
  1. Przygotowujemy napar z lawendy i werbeny. Suszoną lawendę i werbenę wsypujemy do kubka, a następnie zalewamy ok. 150-200 ml wrzącej wody. Odstawiamy do naciągnięcia na ok. 15. minut.
  2. Kiedy napar trochę przestygnie, dodajemy do niego cukier albo miód – łatwiej się rozpuszczą, kiedy napar będzie jeszcze ciepły.
  3. Wyciskamy sok z cytryn lub limonek.
  4. Przecedzony napar i sok z cytryny przelewamy do dzbanka.
  5. Całość uzupełniamy zimną wodą i dokładnie mieszamy.
  6. Podajemy z lodem i plasterkiem cytryny.

# Lawenda z rozmarynem i miętą

lawenda

Potrzebne składniki:

  • ok. 1,5 l wody
  • 1 łyżka suszonej lawendy
  • ok. 0,5 łyżeczki rozmarynu (1-2 gałązki świeże)
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
  1. Przygotowujemy napar z lawendy i rozmarynu. Suszoną lawendę i rozmaryn wsypujemy do kubka, a następnie zalewamy ok. 150-200 ml wrzącej wody. Odstawiamy do naciągnięcia na ok. 15. minut.
  2. Kiedy napar trochę przestygnie, dodajemy do niego cukier albo miód – łatwiej się rozpuszczą, kiedy napar będzie jeszcze ciepły.
  3. Wyciskamy sok z 2 cytryn.
  4. Przecedzony napar z ziół i sok z cytryn przelewamy do dzbanka.
  5. Całość dopełniamy wodą i dokładnie mieszamy.
  6. Podajemy z kostkami lodu oraz świeżą gałązką rozmarynu i lawendy.

lawenda

A wy znacie jakieś fajne przepisy na ziołowe napoje i lemoniady w sam raz na upalny dzień? Podzielcie się nimi w komentarzach.