Spis treści
- 1 Lawenda to zioło, które słynie przede wszystkim ze swoich uspakajających i głęboko relaksujących właściwości. Lemoniada z dodatkiem lawendy, jest więc nie tylko pysznym i orzeźwiającym napojem w sam raz na upalny dzień, ale i również świetnym sposobem na odprężenie i wewnętrzne wyciszenie.
- 2 5 pysznych przepisów na lemoniady ziołowe z lawendą:
- 2.1 # Lawenda z cytryną
- 2.2 Potrzebne składniki:
- 2.3 # Lawenda z dziką różą
- 2.4 Potrzebne składniki:
- 2.5 # Lawenda z imbirem
- 2.6 Potrzebne składniki:
- 2.7 # Lawenda z werbeną
- 2.8 Potrzebne składniki:
- 2.9 # Lawenda z rozmarynem i miętą
- 2.10 Potrzebne składniki:
- 2.11 A wy znacie jakieś fajne przepisy na ziołowe napoje i lemoniady w sam raz na upalny dzień? Podzielcie się nimi w komentarzach.
Lawenda to zioło, które słynie przede wszystkim ze swoich uspakajających i głęboko relaksujących właściwości. Lemoniada z dodatkiem lawendy, jest więc nie tylko pysznym i orzeźwiającym napojem w sam raz na upalny dzień, ale i również świetnym sposobem na odprężenie i wewnętrzne wyciszenie.
Lawenda to zioło, które znane jest od pokoleń, ze swoich właściwości uspakajających, wyciszających i głęboko relaksujących. Świetnie koi nerwy i poprawia nasz nastrój. Wzmacnia także naszą pamięć i koncentrację. Warto w sezonie zbierać i suszyć kwiaty tego ziela, gdyż ma on wiele przydatnych zastosowań: od aromaterapeutycznych kąpieli, po lecznicze wyciągi ziołowe.
5 pysznych przepisów na lemoniady ziołowe z lawendą:
# Lawenda z cytryną
Potrzebne składniki:
- ok. 1,5 l wody
- 2 łyżeczki suszonej lawendy
- 2 cytryny lub limonki
- 3 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
- kostki lodu
- Przygotowujemy napar z lawendy. Suszoną lawendę wsypujemy do kubka, a następnie zalewamy ok. 150-200 ml wrzącej wody. Odstawiamy do naciągnięcia na ok. 15. minut.
- Kiedy napar trochę przestygnie, dodajemy do niego cukier albo miód – łatwiej się rozpuszczą, kiedy napar będzie jeszcze ciepły.
- Przecedzony napar i wyciśnięty sok z 2 cytryn lub limonek wlewamy do dzbanka.
- Całość dopełniamy zimną wodą i dokładnie mieszamy.
- Podajemy z kostkami lodu i plasterkiem cytryny.
# Lawenda z dziką różą
Potrzebne składniki:
- ok. 1,5 l wody
- ok. 5 gałązek świeżej lawendy
- 2 garście płatków dzikiej róży
- 1 cytryna
- 3 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
- kostki lodu
- Wyciskamy sok z cytryny.
- Świeżą lawendę, płatki róży, sok z cytryny i miód (cukier trzcinowy) zalewamy zimną, przegotowaną wodą lub wodą z butelki.
- Całość dokładnie mieszamy i wstawiam do lodówki na przynajmniej 1-2 godziny.
- Podajemy z kostkami lodu.
# Lawenda z imbirem
Potrzebne składniki:
- ok. 1,5 l wody
- 2 łyżeczki suszonej lawendy
- 1 cytryna
- kilka plasterków imbiru (według uznania)
- 3 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
- listki mięty (opcjonalnie)
- kostki lodu
- Przygotowujemy napar z lawendy. Suszoną lawendę wsypujemy do kubka, a następnie zalewamy ok. 150-200 ml wrzącej wody. Odstawiamy do naciągnięcia na ok. 15. minut.
- Kiedy napar trochę przestygnie, dodajemy do niego cukier albo miód – łatwiej się rozpuszczą, kiedy napar będzie jeszcze ciepły.
- Cytrynę kroimy w plasterki.
- Przecedzony napar, plasterki cytryny i imbiru oraz listki mięty przekładamy do dzbanka.
- Całość zalewamy zimną wodą i dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę.
- Podajemy z kostkami lodu i listkami mięty.
# Lawenda z werbeną
Potrzebne składniki:
- ok. 1,5 l wody
- 2 łyżeczki suszonej lawendy
- 2 łyżeczki werbeny
- 2 cytryny lub limonki
- 3 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
- kostki lodu
- Przygotowujemy napar z lawendy i werbeny. Suszoną lawendę i werbenę wsypujemy do kubka, a następnie zalewamy ok. 150-200 ml wrzącej wody. Odstawiamy do naciągnięcia na ok. 15. minut.
- Kiedy napar trochę przestygnie, dodajemy do niego cukier albo miód – łatwiej się rozpuszczą, kiedy napar będzie jeszcze ciepły.
- Wyciskamy sok z cytryn lub limonek.
- Przecedzony napar i sok z cytryny przelewamy do dzbanka.
- Całość uzupełniamy zimną wodą i dokładnie mieszamy.
- Podajemy z lodem i plasterkiem cytryny.
# Lawenda z rozmarynem i miętą
Potrzebne składniki:
- ok. 1,5 l wody
- 1 łyżka suszonej lawendy
- ok. 0,5 łyżeczki rozmarynu (1-2 gałązki świeże)
- 2 cytryny
- 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
- Przygotowujemy napar z lawendy i rozmarynu. Suszoną lawendę i rozmaryn wsypujemy do kubka, a następnie zalewamy ok. 150-200 ml wrzącej wody. Odstawiamy do naciągnięcia na ok. 15. minut.
- Kiedy napar trochę przestygnie, dodajemy do niego cukier albo miód – łatwiej się rozpuszczą, kiedy napar będzie jeszcze ciepły.
- Wyciskamy sok z 2 cytryn.
- Przecedzony napar z ziół i sok z cytryn przelewamy do dzbanka.
- Całość dopełniamy wodą i dokładnie mieszamy.
- Podajemy z kostkami lodu oraz świeżą gałązką rozmarynu i lawendy.