chleb Magdy Gessler

Nie ma nic lepszego, niż zapach świeżo upieczonego chleba krążący w całym domu. Cieplutki, pachnący, a do tego z pysznie apetyczną skórką. Do takiego chlebka wystarczy nam już tylko masło i szczypta soli. Przedstawiamy wam dzisiaj doskonały przepis na chleb Magdy Gessler, który z powodzeniem możecie przygotować w swoim domu! 

Ludzie wypiekają chleb od tysięcy lat. Od zawsze stanowił on ważny element codziennej diety i jadłospisu. Nawet dzisiaj są ludzie, którzy nie wyobrażają sobie śniadania, bądź kolacji bez pajdy świeżego, dobrego pieczywa. Taki właśnie jest chleb Magdy Gessler.

Ważnym, a może raczej najważniejszym elementem dobrego chleba jest zakwas. Jest on nie tylko naturalnym składnikiem spulchniającym chleb, ale również składnikiem, który pomaga nam wchłaniać cenne minerały i mikroelementy, które są zawarte w ziarnach zbóż.

Niestety w dzisiejszych czasach rzadko można kupić dobry chleb na zakwasie w sklepie. Do przyspieszenia jego wyrobu dodaje się teraz tylko drożdże i duże ilości substancji spulchniających. Nawet pięknie udekorowane ziarnami bochenki, zazwyczaj w środku są zwykłym pszennym chlebem pełnym chemicznych dodatków.

Dlatego zachęcamy byś już dziś wypróbowała prosty przepis na pyszny, domowy i pachnący chleb Magdy Gessler!

Będziesz potrzebowała:

  • 150 ml zakwasu żytniego
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 g mąki razowej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczkę suszonych drożdży
  • 1 łyżeczkę soli
  • 3 łyżek pestek słonecznika
  • 2 łyżki oliwy + oliwę do smarowania

W misce łączymy ze sobą zakwas, drożdże i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Dodajemy sól, oliwę oraz obie mąki. Wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto. Na sam koniec dodajemy pestki słonecznika. Czystą miskę smarujemy dobrze oliwą i przekładamy do niej zagniecione ciasto. Przykrywamy je natłuszczoną wcześniej folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, aby ciasto ładnie wyrosło. Po tym czasie, z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek, który umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy go oliwą i lekko posypujemy mąką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 210C i wstawiamy do niego wyrośnięty bochenek. Pieczemy przez 40 minut.

Smacznego!