Domowa lemoniada – 3 smakowite przepisy

lemoniada

Nic tak nie orzeźwia w upalny letni dzień jak schłodzona lemoniada! Jest ona zarówno niedroga, jak i łatwa w przygotowaniu, a przede wszystkim niezwykle smaczna.

W XIX wieku lemoniada była stosowana jako lekarstwo i nazywano ją wówczas „perskim sorbetem” lub „nektarem.” Biorąc pod uwagę jej orzeźwiające właściwości oraz dużą zawartość witaminy C, wydaje się to być całkiem rozsądnym rozwiązaniem. Jak przyrządzić taki napój? Oto kilka sprawdzonych przepisów.

Klasyczna lemoniada

Do jej zrobienia potrzebne nam będą:

  • 1,5 litra niegazowanej wody źródlanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 cytryny
  • kilka listków mięty
  • kilka kostek lodu

Wodę słodzimy i dodajemy do niej sok wyciśnięty z jednej cytryny. Przelewamy do dzbanka i wsypujemy listki mięty oraz lód. Drugą cytrynę kroimy w plasterki i dodajemy do reszty składników.

Lemoniada z limonki

Niezbędne składniki to:

  • 1,5 litra niegazowanej wody źródlanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 limonki
  • kilka kostek lodu

Miętę ucieramy z 1 łyżką cukru. Z jednej limonki wyciskamy sok, drugą kroimy na plasterki. W wodzie rozpuszczamy pozostałe 3 łyżki cukru, dodajemy roztartą z cukrem miętę, sok i plasterki limonki. Całość mieszamy i dodajemy lód.

Lemoniada z miodem

Wykonamy ją z:

  • 1,5 litra gazowanej wody źródlanej
  • 1,5 cytryny
  • 5 łyżek miodu
  • kilku listków mięty
  • kilku kostek lodu

Z cytryny wyciskamy sok. Wodę słodzimy miodem i dodajemy do niej sok, miętę oraz lód. Dokładnie mieszamy.