Ciasto Snikers – koniecznie musisz je spróbować!

Jak zrobić ciasto Snikers?

Ciasto Snikers, przyciąga zarówno swoim wyglądem, jak i niebiańskim smakiem. Idealnie sprawdzi się zarówno w roli urodzinowego deseru czy przekąski do poobiedniej kawy.

Ciasto Snikers przypadnie do gustu wszystkim fanom orzechów, karmelu i ciast typu przekładaniec. W dodatku jest szybkie i proste w przygotowaniu. Jak je zrobić?

Składniki na ciasto Snikers

Do przyrządzenia Ciasta będziemy potrzebowali:

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 2 jajek (średnie)
  • 2 żółtek
  • 3 łyżek miodu
  • 2 łyżek mleka
  • 2 łyżeczek sody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowania cukru wanilinowego.

Do zrobienia polewy orzechowej potrzebować będziemy:

  • 200 g posiekanych orzechów (dowolny gatunek)
  • 90 g margaryny
  • 2 łyżek miodu
  • 1 łyżki cukru

Dodatkowo, potrzebne nam będą:

  • 700 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 mała puszka masy kajmakowej
  • 4 łyżki cukru

W małym garnuszku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i gotujemy aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy następnie do przestudzenia.

Mąkę dokładnie przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 równe części, które rozwałkowujemy na prostokąt. Przenosimy na papier do pieczenia i równamy wałkiem.

Zagotowujemy 500 ml mleka z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku mieszamy budyń oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i, ciągle gotując, energicznie mieszamy. Studzimy.

2 blachy pieczemy na złocisty kolor przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza. Na trzeci blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy około 15 minut. Blaty wyjmujemy i studzimy.

Pierwszy upieczony blat smarujemy równo budyniem i przykrywamy drugim blatem. Drugi smarujemy masą kajmakową i przykrywamy trzecim blatem z orzechami. Ciasto wkładamy do lodówki na noc, aby wszystkie składniki się połączyły.

Gwarantujemy, że to ciasto Snikers będzie gościć u Was przy każdej możliwej okazji, a dzieciaki wręcz oszaleją!

Smacznego!