Ciasto Snikers, przyciąga zarówno swoim wyglądem, jak i niebiańskim smakiem. Idealnie sprawdzi się zarówno w roli urodzinowego deseru czy przekąski do poobiedniej kawy.
Ciasto Snikers przypadnie do gustu wszystkim fanom orzechów, karmelu i ciast typu przekładaniec. W dodatku jest szybkie i proste w przygotowaniu. Jak je zrobić?
Składniki na ciasto Snikers
Do przyrządzenia Ciasta będziemy potrzebowali:
- 600 g mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 2 jajek (średnie)
- 2 żółtek
- 3 łyżek miodu
- 2 łyżek mleka
- 2 łyżeczek sody
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowania cukru wanilinowego.
Do zrobienia polewy orzechowej potrzebować będziemy:
- 200 g posiekanych orzechów (dowolny gatunek)
- 90 g margaryny
- 2 łyżek miodu
- 1 łyżki cukru
Dodatkowo, potrzebne nam będą:
- 700 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 mała puszka masy kajmakowej
- 4 łyżki cukru
W małym garnuszku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i gotujemy aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy następnie do przestudzenia.
Mąkę dokładnie przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 równe części, które rozwałkowujemy na prostokąt. Przenosimy na papier do pieczenia i równamy wałkiem.
Zagotowujemy 500 ml mleka z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku mieszamy budyń oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i, ciągle gotując, energicznie mieszamy. Studzimy.
2 blachy pieczemy na złocisty kolor przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza. Na trzeci blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy około 15 minut. Blaty wyjmujemy i studzimy.
Pierwszy upieczony blat smarujemy równo budyniem i przykrywamy drugim blatem. Drugi smarujemy masą kajmakową i przykrywamy trzecim blatem z orzechami. Ciasto wkładamy do lodówki na noc, aby wszystkie składniki się połączyły.
Gwarantujemy, że to ciasto Snikers będzie gościć u Was przy każdej możliwej okazji, a dzieciaki wręcz oszaleją!
Smacznego!
A z okazji urodzin najlepsze życzenia urodzinowe