Suszenie to najlepsza metoda na konserwację ziół. Jak suszyć zioła, żeby zachowały swoje zdrowotne właściwości i aromat? Poniżej prezentujemy praktyczne wskazówki jak krok po kroku prawidłowo ususzyć zioła.
Jak suszyć zioła – przygotowywanie ziół do suszenia
Zioła, które zbieramy do suszenia zawsze powinny pochodzić z miejsc, które nie są narażone na zanieczyszczenia miejskie i komunikacyjne.
Rośliny, które chcemy suszyć nie powinny być myte, ale jeżeli są zakurzone lub zabrudzone, możemy je wtedy szybko opłukać pod małym strumieniem wody. Następnie należy je dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem lub miękkim materiałem, który dobrze absorbuje wodę. Ważne jest, aby przy tej czynności nie uszkodzić rośliny.
Jeżeli rośliny nie wymagają mycia, wystarczy nimi delikatnie potrząsnąć, aby pozbyć się przebywających na nich owadów. Trzeba także usunąć wszystkie uszkodzone części rośliny.
To, czy zioła zatrzymają wszystkie swoje cenne właściwości, zależy od tego, czy zostaną odpowiednio poddane procesowi suszenia. Dobrze ususzone zioła powinny zachować swoją naturalną barwę. Liście powinny ładnie się kruszyć, a łodyżki łamać z cichym trzaskiem. Jeżeli tak się dzieje, to znaczy, że zioła zostały ususzone w prawidłowy sposób.
Jak suszyć zioła – suszenie ziół krok po kroku
Zioła suszymy jak najszybciej po ich zebraniu, a sam proces powinien przebiegać jak najkrócej.
Suszenie ziół powinno odbywać się w czystym i przewiewnym miejscu, które jest wolne od wszelkich obcych zapachów – zioła chwytają wszystkie zapachy.
Proces suszenia powinien odbywać się zawsze w miejscu zacienionym. Nigdy nie suszymy ziół na słońcu, ponieważ przez działanie promieni słonecznych tracą one swój kolor, aromat oraz właściwości lecznicze.
Zioła nie muszą być suszone w pomieszczeniu ciepłym, natomiast powinno być ono zawsze przewiewne. Najlepiej sprawdzą się do tego poddasza, wiaty i szopy, a także altanki ogrodowe. Można je suszyć także w zamkniętych pomieszczeniach, ale używając przy tym wentylatora, który zapewni im dobrą cyrkulację powietrza.
Kuchnia nie nadaje się do suszenia ziół, ponieważ podczas gotowania wydziela się wiele wilgoci, która utrudnia suszenie. Dodatkowo zioła wchłoną zapachy z potraw, przez co utracą swój smak i aromat.
Jeżeli będziemy zmuszeni suszyć zioła w piekarniku, na przykład z powodu panującej na zewnątrz wilgotnej pogody, należy to robić tylko w niskiej temperaturze (poniżej 35°C) z uchylonymi drzwiczkami, aby zapewnić swobodne ujście wilgoci z ziół.
W przypadku braku odpowiedniego miejsca do suszenia ziół, najlepiej sprawdzi się suszarka elektryczna z nawiewem, która jest przeznaczona do suszenia grzybów i owoców.
Rośliny, które chcemy suszyć w całości, wiążemy w niewielkie, luźne pęczki, które wieszamy do góry nogami. Każdy pęczek wieszamy tak, żeby nie stykał się z innym. Warto pod nimi rozłożyć jakiś materiał, ponieważ podczas procesu suszenia, liście i inne części kwiatów łatwo odpadają.
Jeżeli chcemy ususzyć same liście, kwiaty lub pędy, rozkładamy je wtedy luźno na podłożu, które będzie dobrze przepuszczać powietrze. Najlepiej sprawdzi się do tego przewiewna tkanina z naturalnego włókna, siatka, juta albo słomiana mata.
Tak jak było wspomniane powyżej, dobrze ususzone zioła zachowają swój aromat i naturalny kolor. Liście powinny się kruszyć, a łodyżki pękać z trzaskiem. Jeżeli ususzone rośliny zmieniły barwę na brunatną, świadczy to o tym, że podczas suszenia były poddane zbyt wysokiej temperaturze lub proces ten trwał za długo.