Dieta oxy to trójfazowy system odchudzania, którego zasady są bardzo zbliżone do diety Dukana. Pozwala ona na szybkie zrzucenie nawet kilkunastu kilogramów w przeciągu zaledwie trzech tygodni.
Na czym polega dieta oxy? Czy jest ona bezpieczna?
Czym jest dieta oxy?
Dieta oxy składa się z trzech faz trwających po 7 dnia każda. Jej podstawą jest bogaty w antyoksydanty shake powstający przez zmieszanie ze sobą kefiru, otrąb pszennych oraz żurawiny. Ma on na celu usunięcie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii oraz toksyn, co pozwala na unikniecie sutków ubocznych diety proteinowej takich, jak uczucie ciężkości i zmęczenia.
Pierwszy etap diety oxy – fat burning
Pierwszy etap diety oxy polega na bardzo szybkim spaleniu tkanki tłuszczowej. W menu dominuje tutaj białko zwierzęce podane w odpowiedniej ilości. Nie musimy się tutaj obawiać o skutki uboczne takie, jak zmiany miażdżycowe czy obciążenie pracy nerek lub wątroby.
Drugi etap diety oxy – step
Kolejny etap skupia się na utrwaleniu wcześniejszych efektów, w związku z czym niezbędne jest wprowadzenie do diety białka roślinnego. Jego stosunek do białka zwierzęcego powinien tutaj wynosić 50:50.
Trzeci etap diety oxy: balance
Etap ten ma na celu uchronić osobę odchudzającą się przed efektem jo-jo. Zawartość składników odżywczych jest tutaj całkowicie zgodna z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, jako że ilość białka mieści się w granicach około 70 g, czyli tyle, ile powinna wynosić dzienna jego norma.
Przeciwwskazania do diety oxy
- ciąża i karmienie piersią,
- alergia pokarmowa na białko i nietolerancja tego składnika,
- obecność kamieni nerkowych,
- podwyższony poziom kreatyniny,
- choroby nerek i wątroby,
- cukrzyca,
- wrzody żołądka.