Cudowne właściwości kardamonu

Jak działa kardamon?
Właściwości kardamonu

Kardamon to przyprawa wywodząca się z Indii, którą stosować można jednak nie tylko w kuchni – wykazuje ona bowiem także szereg właściwości leczniczych.

Dlaczego warto już dziś włączyć kardamon do codziennej diety?

Główne zalety kardamonu

  • Pomaga w detoksykacji organizmu przez oczyszczanie nerek z zalegających toksyn. Jego działanie wzmocnimy stosując dodatkowo kurkumę, imbir lub cytrynę
  • Świetnie radzi sobie z problemami trawiennymi takimi, jak zaparcia, zgaga czy brak apetytu
  • Zapobiega przyklejaniu się płytek krwi do ściany tętnic. To skuteczny sposób, by zapobiec powstawaniu skrzepów
  • Odświeża oddech po spożyciu na przykład czosnku.Żucie go jest starym, indyjskim zwyczajem
  • Oczyszcza pęcherz moczowy, nerki oraz drogi moczowe, a także usuwa sól i toksyny
  • Redukuje objawy grypy, przeziębienia, zapalenia oskrzeli oraz kaszlu
  • Eteryczne olejki na jego bazie skutecznie hamują powstawanie grzybów, bakterii, wirusów oraz pleśni
  • Jako że wykazuje on właściwości anty spazmatyczne,skutecznie zwalcza czkawkę, skurcze jelit i bóle brzucha
  • Skutecznie hamuje rozwój nowotworów
  • Pomaga w walce z owrzodzeniami i zakażenia mijamy ustnej
  • Jako że wykazuje właściwości moczopędne,pośrednio obniża ciśnienie krwi
  • Pomaga pozbyć się zaburzeń erekcji

Herbata z kardamonu

Do jej przygotowania potrzebować będziemy:

  • 1,5 litra wody
  • 3 szczypty czarnej herbaty
  • 250 ml mleka
  • czarnego kardamonu
  • cukru do smaku

Zagotowujemy wodę. Ściągamy naczynie z ognia i dodajemy czarną herbatę, kardamon oraz mleko. W razie konieczności, słodzimy. Ponownie umieszczamy całą zawartość garnka na ogniu, a po zagotowaniu szybko zdejmujemy. Odkładamy zakryty pokrywką rondel na 5 minut tak, aby smaki i aromaty zmieszały się ze sobą.