Spis treści
Kardamon to przyprawa wywodząca się z Indii, którą stosować można jednak nie tylko w kuchni – wykazuje ona bowiem także szereg właściwości leczniczych.
Dlaczego warto już dziś włączyć kardamon do codziennej diety?
Główne zalety kardamonu
- Pomaga w detoksykacji organizmu przez oczyszczanie nerek z zalegających toksyn. Jego działanie wzmocnimy stosując dodatkowo kurkumę, imbir lub cytrynę
 - Świetnie radzi sobie z problemami trawiennymi takimi, jak zaparcia, zgaga czy brak apetytu
 - Zapobiega przyklejaniu się płytek krwi do ściany tętnic. To skuteczny sposób, by zapobiec powstawaniu skrzepów
 - Odświeża oddech po spożyciu na przykład czosnku.Żucie go jest starym, indyjskim zwyczajem
 - Oczyszcza pęcherz moczowy, nerki oraz drogi moczowe, a także usuwa sól i toksyny
 - Redukuje objawy grypy, przeziębienia, zapalenia oskrzeli oraz kaszlu
 - Eteryczne olejki na jego bazie skutecznie hamują powstawanie grzybów, bakterii, wirusów oraz pleśni
 - Jako że wykazuje on właściwości anty spazmatyczne,skutecznie zwalcza czkawkę, skurcze jelit i bóle brzucha
 - Skutecznie hamuje rozwój nowotworów
 - Pomaga w walce z owrzodzeniami i zakażenia mijamy ustnej
 - Jako że wykazuje właściwości moczopędne,pośrednio obniża ciśnienie krwi
 - Pomaga pozbyć się zaburzeń erekcji
 
Herbata z kardamonu
Do jej przygotowania potrzebować będziemy:
- 1,5 litra wody
 - 3 szczypty czarnej herbaty
 - 250 ml mleka
 - czarnego kardamonu
 - cukru do smaku
 
Zagotowujemy wodę. Ściągamy naczynie z ognia i dodajemy czarną herbatę, kardamon oraz mleko. W razie konieczności, słodzimy. Ponownie umieszczamy całą zawartość garnka na ogniu, a po zagotowaniu szybko zdejmujemy. Odkładamy zakryty pokrywką rondel na 5 minut tak, aby smaki i aromaty zmieszały się ze sobą.


























