Witamina C to jeden z najczęściej kupowanych preparatów w aptekach. Swoją popularność zawdzięcza wszechstronnemu działaniu i mądrościom ludowym naszych babć, którym jak się okazuje nie zawsze można wierzyć.
Spis treści
FAKT 1 – Witamina C może się nie wchłonąć.
Badania wykazują najlepszy stopień przyswojenia witaminy C przy jednorazowej dawce 200mg. Zadowalający stopień wchłaniania utrzymuje się do dawki 500mg, po czym zaczyna spadać i nie przynosi większych korzyści. Nasz organizm broni się przed przedawkowaniem wit. C bardzo szybko usuwając ją z moczem. W przypadku gdy dobowo chcemy przyjąć wysoką dawkę takiego preparatu warto to zrobić w podzielonych porcjach.
FAKT 2 – Witamina C skraca czas trwania choroby.
Witamina C od wieków uważana jest za skuteczny środek w zwalczaniu przeziębień. Badania wykazują, że zarówno dzieci jak i dorośli chorują od 8 do 15% krócej. Nie chodzi tu tylko o czas trwania pojedynczej choroby, ale o zredukowanie liczby dni z przeziębieniem w skali całego roku.
FAKT 3 – Witamina C poprawia odporność.
Jak już wspomniano w poprzednim punkcie, witamina C pomaga skrócić czas przeziębienia, ale też ogólnie poprawia naszą odporność dzięki wszechstronnemu wpływowi na nasz organizm. Osoby regularnie suplementujące kwas askorbinowy mają mniejszą skłonność do występowania stanów zapalnych.
MIT 1 – Naturalna witamina C jest lepsza od syntetycznej.
Chemiczna nazwa witaminy C to kwas L-askorbionwy. Związek ten ma wzór chemiczny C6H8O6 i naturalnie występuje w owocach i warzywach, z których może zostać wyekstraktowany. Witaminę C można też wytworzyć syntetycznie w laboratorium. Poza kwestią pochodzenia, kosztów produkcji oraz obecnością ewentualnych zanieczyszczeń w tej naturalniej nie ma różnic we właściwościach kwasu pozyskanego ze źródeł naturalnych i tego wytworzonego sztucznie. Oba produkty to biały proszek o kwaśnym smaku, których właściwości lecznicze nie różnią się między sobą.
MIT 2 – Najwięcej witaminy C jest w cytrusach.
Naturalna witamina C faktycznie występuje w wielu owocach i warzywach, ale to nie pomarańcze, czy cytryny są jej najbogatszym źródłem. Przekonanie takie prawdopodobnie wiązane jest z ich kwaskowatym smakiem i najpopularniejszymi dodatkami smakowymi do tabletek z witaminą C. Kwas L-askorbionowy w dużo większym stężeniu niż w owocach cytrusowych występuje w acerolii, natce pietruszki, czy dzikiej róży i papryce. Naturalna witamina C powinna się znaleźć w odpowiedniej ilości w diecie każdego z nas, a w przypadku pogorszenia stanu zdrowia warto ją uzupełnić sięgając po produkty apteczne.
MIT 3 – Witamina C leczy raka.
Prawdą jest, że witamina C ma bardzo wszechstronne działanie na nasz organizm. Wynika to głównie z jej silnych właściwości antyoksydacyjnych, które zmniejszają powstawanie wolnych rodników w naszym organizmie, a więc redukują tzw. stres oksydacyjny, który towarzyszy również procesom nowotworowym. Niestety sama witamina C, podawana nawet dożylnie w bardzo dużych dawkach samodzielnie nie da rady zwalczyć raka.