Spis treści
Kardamon to przyprawa wywodząca się z Indii, którą stosować można jednak nie tylko w kuchni – wykazuje ona bowiem także szereg właściwości leczniczych.
Dlaczego warto już dziś włączyć kardamon do codziennej diety?
Główne zalety kardamonu
- Pomaga w detoksykacji organizmu przez oczyszczanie nerek z zalegających toksyn. Jego działanie wzmocnimy stosując dodatkowo kurkumę, imbir lub cytrynę
- Świetnie radzi sobie z problemami trawiennymi takimi, jak zaparcia, zgaga czy brak apetytu
- Zapobiega przyklejaniu się płytek krwi do ściany tętnic. To skuteczny sposób, by zapobiec powstawaniu skrzepów
- Odświeża oddech po spożyciu na przykład czosnku.Żucie go jest starym, indyjskim zwyczajem
- Oczyszcza pęcherz moczowy, nerki oraz drogi moczowe, a także usuwa sól i toksyny
- Redukuje objawy grypy, przeziębienia, zapalenia oskrzeli oraz kaszlu
- Eteryczne olejki na jego bazie skutecznie hamują powstawanie grzybów, bakterii, wirusów oraz pleśni
- Jako że wykazuje on właściwości anty spazmatyczne,skutecznie zwalcza czkawkę, skurcze jelit i bóle brzucha
- Skutecznie hamuje rozwój nowotworów
- Pomaga w walce z owrzodzeniami i zakażenia mijamy ustnej
- Jako że wykazuje właściwości moczopędne,pośrednio obniża ciśnienie krwi
- Pomaga pozbyć się zaburzeń erekcji
Herbata z kardamonu
Do jej przygotowania potrzebować będziemy:
- 1,5 litra wody
- 3 szczypty czarnej herbaty
- 250 ml mleka
- czarnego kardamonu
- cukru do smaku
Zagotowujemy wodę. Ściągamy naczynie z ognia i dodajemy czarną herbatę, kardamon oraz mleko. W razie konieczności, słodzimy. Ponownie umieszczamy całą zawartość garnka na ogniu, a po zagotowaniu szybko zdejmujemy. Odkładamy zakryty pokrywką rondel na 5 minut tak, aby smaki i aromaty zmieszały się ze sobą.