Grochówka to pyszna, smaczna i sycąca zupa, którą serwuje się w niemalże każdym polskim domu.
Zapewne nie każdy z nas o tym wie, że sekret wojskowej grochówki tkwi w leśnej szyszce. Gdy dodamy ją do garnka z zupą, potrawa nabierze zupełnie innego aromatu i ciekawego posmaku. Nie bez znaczenia jest tu również fakt, że danie to gotuje się w dużym kotle, na żywym ogniu, co również wpływa na jej walory smakowe.
Przepis na grochówkę
Składniki:
- 3 l wywaru z wędzonych żeberek i włoszczyzny,
- 1/2 kg grochu,
- 1/2 kg ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 150 g wędzonego boczku,
- 150 g kiełbasy,
- cebula,
- sól, pieprz,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 3 łyżeczki majeranku,
- 2 ząbki czosnku.
Groch namaczamy przez noc w zimnej, przegotowanej wodzie. Gotujemy wywar z żeberek i włoszczyzny. Dodajemy do niego groch, ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i gotujemy do zmięknięcia. Pod sam koniec dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i marchewkę oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Boczek, kiełbasę oraz cebulę kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy kiełbasę oraz cebulę. Składniki dodajemy do gotującej się zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.